120. godišnjica moderne Olimpijade i veličanstvena Janica za sva vremena

120. godišnjica moderne Olimpijade i veličanstvena Janica za sva vremena

120. godina Olimpijskih igara... Nitko kao Janica

Danas je 120. godišnjica modernih Olimpijskih igara. Prve moderne održane su 6. travnja 1896. u rodnoj zemlji Olimpijade, Grčkoj.

Četiri godine prije pretprošloga stoljeća u Ateni se natjecao 241 sportaš (bez sportašica koje su, njih 19, počele nastupati četiri godine kasnije u Parizu) u devet sportova: plivanju, atletici, gimnastici, tenisu, biciklizmu, mačevanju, streljaštvu, hrvanju i dizanju utega. Odustalo se od veslanja jer je u deset dana prve moderne Olimpijade vjetar bio prejak, a nije bilo ni jedrenja jer – prijavljeni Olimpijci (barem dovoljan broj njih) nisu mogli prevesti jedrilice do regatnih polja ispred Atene. Okupili su se sportaši iz 14 država. Najviše pobjeda (11) izborili su Amerikanci, a najviše postolja domaćini Grci (46, uz deset trijumfa). Naravno, prvi vjerodostojni dokumenti o Igrama u Olimpiji datiraju prije Krista no moderna priča počela je prije točno 120 godina na inicijativu francuskog baruna Pierrea de Coubertina.

Nitko kao Janica

Prve Zimske igre održane su u Londonu 1908. i ta je godina (premda još nije bilo skijanja; samo se klizalo) posebno značajna za hrvatski olimpijski sport. Jer od svih naših sportaša i sportašica – nitko nije kao Janica, kraljica Zimskih Olimpijskih igara. U dvije Olimpijade neponovljiva je Janica Kostelić četiri puta postala olimpijskom pobjednicom, a još dva puta osvojila srebrno odličje. U klasičnom Janica-stilu: ako je prošla kroz cilj… Onda je i pobijedila! Jer je bila toliko bolja od konkurencije. Najbolja. Najbolja svih vremena.

Poslije veličanstvene Kostelićke u poretku naj-Olimpijaca je ‘Gospodin vaterpolo’ Ratko Rudić, a slijede ga pokojni kanuist Matija Ljubek te još jedan vaterpolist, Perica Bukić, i rukometni vratarski velemajstor Venio Losert. U Top 5 nisu, a jednako uspješnima ostaju briljantna plivačica Đuke Bjedov, košarkaši na čijem je čelu bio vječni Dražen Petrović, vaterpolisti Kovačić, Hinić, Roje, Bebić, Šimenc, Đuho, Paškvalin, Bonačić… Košarkaši Ćosić, Jerkov, Krstulović… Rukometaši koje su vodili Nenad Kljajić i Lino Červar (Balić, Džomba, Matošević, Načinović, Bašić, Puc, Saračević, Smajlagić…), grandiozni Mate Parlov te zlatni boksač iz Los Angelesa Ante Josipović… I tako, gotovo pa u nedogled.

Dražen Petrović

U godini smo 31. Olimpijskih igara, od 5.-8. kolovoza u Rio de Janeiru. Brazil će sigurno donijeti nove hrvatske medalje. Naše ćemo sportašice i sportaše u koraku pratiti, o njihovim uspjesima izvještavati i za njih navijati.

Jer najvažnija je – hrvatska reprezentacija!

*Najuspješniji hrvatski osvajači(ce) olimpijskih odličja

1. Janica Kostelić

skijanje

2002., 2006.

4 zlata

2 srebra

ukupno 6

2. Ratko Rudić

vaterpolo

1980., 1984., 1988., 2012.

3 zlata

1 srebro

ukupno 4

3. Matija Ljubek

kanu

1976., 1984.

2 zlata

1 srebro

1 bronca

ukupno 4

4. Perica Bukić

vaterpolo

1984., 1988., 1996.

2 zlata

1 srebro

ukupno 3

5. Venio Losert

rukomet

1996., 2004.,2012.

2 zlata

1 bronca

ukupno 3

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.