“Na pregledima uopće nema pregleda! Pečati se samo udaraju”

“Na pregledima uopće nema pregleda! Pečati se samo udaraju”

Probudimo se SVI

Kasno je pitati se “zašto?” tek kada se nešto tragično dogodi. Mladić Bruno Boban (25) jučer je preminuo za vrijeme utakmice svoje Marsonije protiv kluba za koji je igrao prošle sezone, požeške Slavonije. Bruno se srušio u protivničkom kaznenom prostoru nekoliko sekundi nakon što je iz blizine pogođen loptom u prsa. Pao je u prostoru gdje je na golu bio njegov veliki prijatelj i šogor, dečko koji je oženio njegovu sestru! No, da li zaista od ovakvog udarca mogu biti ovako tragične posljedice? Pravo pitanje je zašto svako malo čitamo vijesti o tragično preminulim sportašima na treningu ili utakmici, neovisno koji je sport u pitanju?

Ostanimo na trenutak kod nogometa. Bar dva puta godišnje na mjesec i nešto dana svaki dan slušamo priče o gotovim i realiziranim transferima igrača iz jednog u drugi klub. A uvijek se na kraju čuje i jedna veoma bitna rečenica: “Sve smo dogovorili, a ugovor će se propisati nakon što se obave formalnosti oko liječničkog pregleda!” Zar je to formalnost? Zar je to rutina? Zar to nije individualno najbitnija stvar? Pregledati zdravlje igrača, zdravlje jedne osobe? U sportu, pogotovo nogometu, sve se više i više vrti oko novca, što je u neku ruku i u redu, no nedopustivo je da se ljude tretira kao mašine. Život je nešto što nema nikakve usporedbe. Nešto što se mora cijeniti više od ičega! Nedopustivo je da se u svijetu profesionalnog sporta, gdje su napori svih učesnika ogromni, najmanje gleda na pojedince koji svojim zalaganjem i trudom “zarađuju” novac za druge. Ekstremni napori koje tijelo mora trpjeti su sve veći i veći, pogotovo u sredinama koji nemaju novca kao neki ‘velikani’, pa kroz više rada, zalaganja i umora moraju pokušati ostati na vidiku.

Zašto pišemo sve ovo u ovako negativnom kontekstu? Javio nam se jedan čitatelj (16) koji iz straha prema posljedicama želi ostati anoniman (podaci poznati redakciji). Igrao je i trenirao nogomet, no prestao je mlad. “Ovo je žalosno što se dogodilo. Dok sam igrao i trenirao nogomet, na više od pola obaveznih liječničkih pregleda za djecu nisam ni bio niti sam znao za njih, a na svim potrebnim papirima je bio udaren pečat!? Bez pregleda, bez ičega. Trenerima i klubovima nije do ‘gubljenja vremena’ u čekaonicama, a liječnici ‘obavljaju’ posao. Iskreno se nadam da će se nakon ovoga prestatise sa tim, no tomu se ponadam nakon svake tragične smrti koju vidim u vijestima!”

Probudimo se svi zajedno, i sportaši i roditelji i prijatelji i navijači i predsjednici klubova i svi ostali i procijenimo što je uistinu najbotnije u životu…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.