HR legende: Perica Bukić, najtrofejniji svjetski vaterpolist

HR legende: Perica Bukić, najtrofejniji svjetski vaterpolist

Svojim igrama, rezultatima, pojavom i ponašanjem Perica Bukić ostavio je neizbrisiv trag u svjetskom vaterpolu, a u stoljetnoj povijesti tog sporta u Hrvatskoj, nedvojbeno je najveća zvijezda

Perica Bukić

Zlato Los Angeles 1984. SFR Jugoslavija, zlato Seoul 1988. SFR Jugoslavija,srebro Atlanta 1996. Hrvatska, a uz to je i dvostruki  reprezentativni prvak svijeta, te četverostruki klupski prvak Europe. To Pericu Bukića (Šibenik, 20. Veljače 1966. godine) svrstava u najuspješnijeg vaterpolista svih vremena.

Igrao za klubove: Solaris iz Šibenika, Mladost iz Zagreba i Jadran iz Splita. Nakon igračke karijere postaje direktor HAVK Mladosti. Od 2000. do 2005. godine kao najtrofejniji hrvatski olimpijac obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog kluba olimpijaca. Godine 2004. je izabran za predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza, a dužnost je obnašao do 2010. godine.

Perica Bukić bio je aktivan i u politici: član je Hrvatske demokratske zajednice te je u dva mandata bio zastupnik u Hrvatskom saboru.Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”, 1991. osobno i 1996. kao član reprezentacije.2008. godine primljen je u Međunarodnu Kuću slavnih vodenih športova. Peričin sin Luka također je vaterpolist i od Mediteranskih igara 2013. hrvatski reprezentativac.

Svojim igrama, rezultatima, pojavom i ponašanjem Perica Bukić ostavio je neizbrisiv trag u svjetskom vaterpolu, a u stoljetnoj povijesti tog sporta u Hrvatskoj, nedvojbeno je najveća zvijezda. U našem modernom dobu moglo bi se reći da je upravo on najbliži predodžbi antičkog sportskog junaka-uzora. Na svoj matematički precizan način potvrđuje to i statistika: podatak o 40 trofeja – medalja, kupova, naslova – i to samo u seniorskoj konkurenciji, čini ga apsolutnim svjetskim rekorderom, najtrofejnijim vaterpolistom na globusu svih vremena! Ima ih čak 12 više od sebi najbližeg, grandioznog Katalonca Manuela Estiartea.

Reprezentaciju Svijeta vodio je te 2001. godine najuspješniji vaterpolski trener na svijetu Ratko Rudić, ali niti to 13-orici ponajboljih svjetskih vaterpolista nije bilo dovoljno da pobijedi raspoložene vaterpoliste Mladosti, za koje je po posljednji put zaigrao njihov kapetan Perica Bukić i bio, naravno, najefikasniji. U posljednjoj minuti četvrte četvrtine Perica Bukić je uz ovacije svih nazočnih na bazenu prepustio kapicu s brojem 10 svom nasljedniku u momčadi Mladosti Hrvoju Koljaninu, a od predsjednika Mladosti Luke Miličića primio je prigodan poklon uz riječi da Perica Bukić ne odlazi iz vaterpola nego kao direktor Mladosti nastavlja raditi za dobrobit zagrebačkog i hrvatskog vaterpola.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.