4-4-2: Formacija koja je promijenila nogomet

4-4-2: Formacija koja je promijenila nogomet

Formacija je zadobila slavu u nogometnom svijetu.

fm-base.co.uk

Taktička formacija 4-4-2 jedna je od najčešće korištenih u nogometu. Postala je toliko udomaćena da je poznati nogometni magazin FourFourTwo dobio po njoj svoje ime. Najviše je korištena 1990-ih i ranih 2000-ih godina. Formacija sa četiri braniča, četiri veznjaka i dva napadača omogućuje momčadi da ima važnu prednost u veznoj liniji, ali i snagu po bokovima. Uloga srednjih veznjaka i bočnih braniča može se mijenjati ovisno o tome stavlja li se naglasak na napadačku ili obrambenu igru. Formacija je učinkovita jer se može adaptirati u ofenzivu i defanzivnu, ovisno o namjeni.

Uloga srednjih braniča u ovoj formaciji je da odbiju napade protivnika ili kroz startove jedan na jedan ili kroz izbacivanje lopte izvan opasne zone. Stoperi mogu igrati zonsku obranu ili markirati točno određenog igrača. Od njih se očekuje koncentracija, snaga, hrabrost i sposobnost čitanja igre. Uloga stopera je da daje jednostavne pasove, ali i da ponekad ode u napad kod prekida, kao što su korneri ili slobodni udarci.

Glavna uloga bočnih braniča je da zaustavljaju protivnička krila i sve ostale igrače koji su nalaze u njihovoj zoni odgovornosti. Potrebno je da imaju dobru sposobnost uklizavanja i igre jedan na jedan, kvalitetne tehničke vještine te moraju biti u defanzivnoj fazi usklađeni sa stoperima. U formaciji 4-4-2 bekovi mogu imati itekako važnu ofenzivnu ulogu koja nije toliko nazočna u drugim formacijama. Prodorom kroz bokove, bekovi mogu opskrbljivati napadače i veznjake kvalitetnim ubacivanjima. U slučaju kad njihov tim ima korner, bekovi će ostati otraga blizu sredine igrališta kako bi blokirali potencijalni protunapad. Neki od najboljih su Philipp Lahm i Marcelo.

Uloga krila je da predriblaju protivnička krila i dodaju loptu napadačima. Tipična krila nastojat će proći pokraj suprotnog braniča kako bi dodala loptu napadačima i ofenzivnim veznjacima. Krila mogu ući i u centar terena i pokušati pucati ili dodati loptu napadačima. Pogotovo je poznato da napadačku ulogu imaju krila čija je glavna noga suprotna od strane na kojoj igraju (npr. ljevaci igraju na desnoj strani terena i ulaze na vrh 16-erca i pucaju).  Uz srednje veznjake i krila bi trebala “hraniti” napadače kvalitetnim pasovima. Najbolji je možda Gareth Bale.

U formaciji 4-4-2 od dva srednja veznjaka najčešće jedan ima ofenzivnu, a drugi defanzivnu ulogu. Defanzivniji veznjaci moraju razbijati protivničke napade i ponašati se kao pojačalo stopera. Neki najbolji takvi defenzivci su Javier Mascherano i Michael Essien. Drugi veznjak mora dobro igrati u fazi napada, inače će napadači biti odsječeni, posebice ako krila ne mogu učiniti svoje. Neki treneri stavljaju u sredinu oba ofenzivna vezista, pogotovo kad igraju sa slabijim ekipama, ali je idealno postaviti jednog više ofanzivnog, a drugog više defanzivnog igrača.

Dva napadača imaju svoje uloge. Uobičajeno je da jedan napadač igra bliže vezi i sposoban je zadržati loptu i dodati je svojem partneru. Istureniji član napadačkog tandema igra bliže protivničkom golu i klasični je golgeter koji čeka da mu se doda lopta kako bi poentirao.

U novije vrijeme formaciju 4-4-2 su istisnule formacije 4-2-3-1- i 4-3-3, ali formacija se i dalje dosta koristi, poglavito u Engleskoj. Smatra se da je to najbolja formacija da se zaštiti i pokrije teren u cijelosti jer suprotan tim mora proći dvije linije po četiri igrača da bi došao do gola. U novije vrijeme se opet više koristi pa je npr. Leicester City u toj formaciji osvojio Premiership 2016. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.