EP (Ž): Schelin i Blackstenius donijele Švedskoj prvu pobjedu i vrh skupine

EP (Ž): Schelin i Blackstenius donijele Švedskoj prvu pobjedu i vrh skupine

Foto. Svt.se

Švedska i dalje izgleda odlično i jedna je od rijetkih reprezentacija, koje su uoči Europskog nogometnog prvenstva za žene bile smatrane jednim od favoritkinja, opravdale svoju ulogu. U susretu drugog kola skupine B pobijedila je Rusiju 2:0, iako je po prilikama objektivno moglo biti i 5:0.

Prvi slabašni pokušaj uputila je Danilova pored gola u trećoj minuti, a tada je Švedska krenula pritiskati. Skandinavke su izborile preko 15 ubacivanja rukom i tri kornera u idućih sedam minuta, a Shcherbak je krajnjim naporom branila pokušaje Schough i Ericsson. U desetoj minuti Asllani je pogodila gredu, no pritisak je konačno urodio plodom u 22. minuti. Ericsson je izvela slobodni udarac skoro na centru, lopta je preletjela golmanicu Shcherbak i sjela točno na glavu kapetanice Lotte Schelin, koja svojim 87. pogotkom u 183. nastupu donosi Švedskoj vodstvo.

Nakon dugo vremena vidjeli smo i priliku Rusije. U 34. minuti Chernomyrdina je nakon kornera pokušala poluvolejom, no Lindahl je bila sigurna, baš kao i nakon udarca Danilove minutu kasnije. Na drugoj strani Schelin je ponovno pokušala, no pucala je zamalo pored gola i na odmor se otišlo s minimalnih 1:0.

Nastavak je otvorila Schelin pokušajem preko gola u 46. minuti, dok je četiri minute kasnije Danilova pucala ponovno u Lindahl. U 51. minuti došlo je do rješenja pitanja pobjednika. Stina Blackstenius uzela je loptu Ziyastinovoj i prošla kroz Makarenko te ispod nogu Shcherbak uspjela gurnuti loptu u mrežu i povisiti na 2:0.

Šest minuta kasnije nakon odlične lopte Ericsson Rolfo je lijepo primila loptu, no volejom je pucala preko gola, baš kao i Dahlkvist u 59. minuti. Nastavile su igračice Blagulta s pritiskom pa su Schelin i Asllani pucale preko gola. U 69. minuti Shcherbak je fantastičnom paradom obranila pokušaj Folkesson, dok je Schelin u 75. minuti nakon kornera glavom pucala zamalo preko gola.

I Folkesson je u 79. minuti pucala pored gola, dok je Sembrant nakon kornera u 85. minuti pogodila stativu te je susret završio 2:0. Pia Sundhage čak je uspjela i odmarati pokoju igračicu, poput Elin Rubensson i sačuvati ih za susret posljednjeg kola protiv Italije. Inače, ovo je bio četvrti susret ove dvije momčadi na Europskim prvenstvima (11997., 2001., 2009. i 2017.) i sva četiri puta Rusija je doživjela poraz.

Švedska (4-4-2)

Lindahl – Samuelsson, Fischer, Sembrant, Ericsson – Asllani, Seger, Dahlkvist (Folkesson 63′), Schough (Rolfo 46′) – Blackstenius (51.) (Hammarlund 73′), Schelin (22.)

Rusija (4-1-4-1)

Shcherbak – Ziyastinova, Makarenko, Kozhnikova, Solodkaya – Morozova – Sochneva (Kiskonen 81′), Cholovyaga, Smirnova, Chernomyrdina (Fedorova 66′) – Danilova (Karpova 73′)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.