SP Plivanje: Čudesan rekord Sarah Sjostrom, zlata i za Hosszu, Peatyja i Prouda

SP Plivanje: Čudesan rekord Sarah Sjostrom, zlata i za Hosszu, Peatyja i Prouda

Foto: Svt.se

Drugi dan na 17. Svjetskom plivačkom prvenstvu je iza nas, a svjedočili smo podjeli četiri kompleta medalja te nekoliko velikih uspjeha.

Svjetski i olimpijski prvak Adam Peaty uspješno je obranio naslov na utrci od 100 metara prsno s vremenom od 57,47, što je novi rekord svjetskih prvenstava. Na drugom mjestu završio je Amerikanac Cordes, dok je broncu osvojio Prigoda, ponajviše zahvaljujući odličnoj reakciji na startu.

Još jedna svjetska i olimpijska prvakinja, Šveđanka Sarah Sjostrom, opravdala je ulogu favorita i s vremenom od 55,53 sa samo pet stotinki sporijim vremenom od svjetskog rekorda uzela zlato. Ovo vrijeme bilo joj je dovoljno za rekord svjetskih prvenstava, a postala je prva plivačica u povijesti, koja je osvojila četiri zlatne medalje u istoj disciplini. Ostvarila je to 2009. u Rimu, zatim 2013. u Barceloni, prije dvije godine u Kazanu i sada u Budimpešti. Na drugom mjestu završila je Australka McKeon s više od pola sekunde zaostatka. Broncu je osvojila Kelsi Worrell, dok je srebrna iz Rija Penny Oleksiak završila tek na četvrtom mjestu.

Benjamin Proud iznenađujući je pobjednik na 50 metara leptir. On je s vremenom od 22,75 osvojio zlatnu medalju ispred 37-godišnjeg Brazilca Santosa i Ukrajinca Govorova. Najveći favorit za zlato, Amerikanac Dressel, u potpunosti je pao i završio tek kao četvrtoplasirani.

Za kraj dana najveća domaća uzdanica Katinka Hosszu osvojila je zlato na 200 metara mješovito s vremenom od 2:17,00. Za iznenađenje se pobrinula Korejka Ohashi, koja je za više od dvije sekunde popravila svoj osobni rekord i osvojila srebro, dok je brončana završila Madisyn Cox. Tako su dvije favoritkinje za medalju, Margalis i O’Connor završile izvan pobjedničkog postolja.

Od polufinalnih utrka na 100 metara leđno u finale su se očekivano plasirali Xu, Murphy, Grevers, Irie, Tarasevich, Larkin, Guido i Main, a u polufinalu na 100 metara prsno Yulia Efimova je s vremenom od 1:04,36 prošla u finale sa samo stotinkom zaostatka za svjetskim rekordom. Uz nju, finale su izborile i King, Meilutyte, Meili, Shi, Vall, Smith i Vasey. Na 100 metara leđno u finale su ušle Masse, Seebohm, Baker, Smoliga, Fesikova, Baumrtova, Ustinova i Dawson, dok su u utrci na 200 metara slobodno finalisti Scott, Guy, Sun, Haas, Krasnykh, Dovgalyuk, Kozma i Park.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.