SP Plivanje: Belmonte, Kalisz i Dressel zlatni, Sjostrom i Chupkov sigurno do finala

SP Plivanje: Belmonte, Kalisz i Dressel zlatni, Sjostrom i Chupkov sigurno do finala

Foto: H2opositivo.com

Još jedan dan na Svjetskom prvenstvu u plivanju je iza nas, u kojemu smo vidjeli dva europska i jedan rekord svjetskih prvenstava.

U prvoj finalnoj utrci Amerikanac Kalisz s vremenom 1:55,56 osvojio je zlato u utrci na 200 metara mješovito ispred Hagina i Wanga, a u drugom finalu, onom na 100 metara slobodno, Amerikanci su imali dvostruko slavlje. Naime, Dressel je s vremenom 47,17 srušio američki rekord i osvojio zlato ispred svog sunarodnjaka Nathana Adriana. Broncom se okitio Francuz Metella i tako barem malo osvijetlio obraz Europljanima.

U disciplini 50 metara leđno zlato je osvojila Brazilka Medeiros, koja se s vremenom 27,14 približila svjetskom rekordu na svega osam stotinki. Kineskinja Fu ostala je samo stotinku sporija i osvojila srebro, dok je legendarna bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia uzela broncu s novim europskim rekordom od 27,23. Najrazočarenije mogu biti Australke Seebohm i Barratt, koje su ostale bez medalja.

Europljanke su pokorile disciplinu na 200 metara leptir. Naime, olimpijska pobjednica Španjolka Mireia Belmonte je s vremenom 2:05,26 osvojila zlatnu medalju ispred Njemice Hentke i domaće zvijezde Katinke Hosszu. Za kraj finala na rasporedu je bila štafeta 4×200 metara slobodno u kojoj su reprezentativke SAD-a na čelu s Katie Ledecky u vremenu 7:43,39 osvojile zlato. Srebrne su završile Kineskinje, a za samo osam stotinki Australija je bila bolja na trećem mjestu od momčadi Rusije.

Što se polufinalnih utrka tiče, danas smo vidjeli polufinala u četiri kategorije. U onoj prvoj na 100 metara slobodno za žene u finale se kao prva suvereno plasirala Sarah Sjostrom. Šveđanka je plivala 52,33 i iza sebe ostavila velika imena, redom Manuel, Comerford, Blume, Bronte Campbell, Oleksiak, Kromowidjojo i McKeon.

Na 200 metara prsno u finale se kao vodeći plasirao Anton Chupkov, Rus koji je s vremenom 2:07,14 srušio i europski i rekord svjetskih prvenstava. Uz njega u finale su se plasirali i Watanabe, Mudroch, Koseki, Cordes, Khomenko, Wilson i Fink. Kod plivačica u istoj disciplini Ruskinja Yuliya Efimova se kao najbrža plasirala u finale s vremenom od 2:21,49. U finale su uz nju prošle Galat, McKeown, Shi, Smith, Vall, Renshaw i King, dok je svjetska rekorderka Pedersen ispala kao tek 11.

Za kraj saznali smo i finaliste utrke na 200 metara leđno, a u finale su se plasirali Xu, Murphy, Rylov, Kolesnikov, Pebley, Irie, Bernek i Rapsys.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.