SP Plivanje: Svjetski rekord i zlato Sjostrom u dvije discipline, dva zlata Dressela

SP Plivanje: Svjetski rekord i zlato Sjostrom u dvije discipline, dva zlata Dressela

Foto: Svt.se

Pretposljednjeg dana 17. Svjetskog plivačkog prvenstva u Budimpešti vidjeli smo čak šest podjela medalja, kao i dva svjetska rekorda, dva rekorda svjetskih prvenstava, afrički i europski rekord.

U prvoj finalnoj utrci, onoj ženskoj na 50 metara leptir, zlato je odnijela suverena Šveđanka Sarah Sjostrom. Ona je s vremenom od 24,60 isplivala drugi najbrži rezultat svih vremena i srušila rekord svjetskih prvenstava. Iza nje sa 78 stotinki zaostatka ostala je Ranomi Kromowidjojo iz Nizozemske, dok je Egipćanka Osman s novim afričkim rekordom uzela broncu.

Na 50 metara slobodno za muškarce pobjedu je s vremenom od 21,15 upisao Amerikanac Caeleb Dressel, što mu je bio osobni rekord, američki rekord i šesto najbrže vrijeme u povijesti ove discipline. Na drugom mjestu ostao je Brazilac Fratus, dok je Benjamin Proud iz Velike Britanije osvojio broncu. Rus Morozov ponovno je ostao na četvrtom mjestu, baš kao i prije dvije godine u Kazanu.

Domaće nade ponovno je branila Katinka Hosszu i to u utrci na 200 metara leđno. Uspjela je doći do medalje, no one srebrne, pošto je s vremenom 2:05,68 zlato osvojila i obranila Emily Seebohm iz Australije, što je prvo australsko zlato na ovom natjecanju ove godine. Brončanu medalju osvojila je Baker iz SAD-a.

Na 100 metara prsno za muškarce Caeleb Dressel osvojio je još jedno zlato s vremenom 49,86, što mu je drugo zlato danas. Srebrom se okitio mladi Mađar Kristof Milak s vremenom novog juniorskog svjetskog rekorda od 50,62. Brončano odličje podijelili su Schooling i Guy, dok je Laszlo Cseh ostao na petom mjestu.

Katie Ledecky ponovno je osvojila zlato na 800 metara slobodno s vremenom 8:12,68. Srebrna je bila Kineskinja Li, a brončana Smith iz SAD-a. U posljednjoj utrci, štafeti na 4×100 metara slobodno zlatna je bila muška štafeta SAD-a s vremenom od 3:19,60, što je novi svjetski rekord. Srebrna je završila Nizozemska, a brončana Kanada.

Također, danas su na rasporedu bile i samo tri polufinalne utrke, a sve discipline bile su one na 50 metara. U konkurenciji plivačica prsnim stilom u finale su prošle King, Efimova, Meili, Meilutyte, Johansson, Castiglioni, Vasey i Nicol, dok su u kategoriji 50 metara slobodno finale izborile Sjostrom sa svjetskim rekordom od 23,67, Blume, Manuel, Kromowidjojo, Campbell, Santamans, Liu i Herasimenia. Za kraj, u utrci na 50 metara leđno u konkurenciji plivača u finale su se kvalificirali Lacourt, Koga, Grevers, Xu, Ress, Sankovich, Stravius i Kopelev.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.