Aco Petrović: “Šokantno je što je HKS znao za problem, a nije reagirao”

Aco Petrović: “Šokantno je što je HKS znao za problem, a nije reagirao”

Aleksandar Petrović komentirao je izbore u HKS-u te skandal oko sponzorske obuće Dragana Bendera...

Aleksandar Petrović

Aco Petrović bio je jedan od glavnih agitatora u ‘stožeru’ novog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) Ivana Šukera i njegovoj borbi protiv ‘svemogućeg’ Danka Radića. Radić se na koncu svojevoljno povukao i prije formalnog glasovanja te mjesto prepustio HDZ-ovu saborskom zastupniku i bivšem ministru financija u vladi Ive Sanadera.

Problem, odnosno skepsa u javnosti nastala je zbog činjenice što je sada i košarka dobila istaknutog člana Hrvatske demokratske zajednice, nakon što je gotovo čitavi nogometni savez već obojan – u plavo.

“Ne bih dovodio Šukera i njegovu poziciju u HDZ-u u taj kontekst. Pričamo o čovjeku koji ima itekakvog iskustva u sportu, dvije godine je već i bio na čelu HKS-a i to u vremenu kad je liga imala generalnog sponzora i kad je HKS bio najuređeniji. Kad je odlazio s pozicije, otišao je s mjesta izvršne vlasti. Sad je samo saborski zastupnik i kao takvog ga gledam – kao čovjeka iz košarke, a ne političara. Što se košarkaških pitanja tiče, sa Šukerom sam uvijek imao odličnu suradnju”, kazao je Indexu Petrović.

Neminovno je bilo elaborirati i ‘slučaj Bender’ – mlada reprezentacija u Grčkoj je ostala bez najboljeg igrača i jednog od najvećih talenata kojeg je Hrvatska ikada imala i to zbog – sponzorske obuće?

“U ovom je trenu teško kalkulirati o tome što se može dogoditi. Činjenica jest da je netko ozbiljno pogriješio. Dva tjedna prije početka SP-a u Savez je stigao dopis u kojemu je Adidas upozorio da dečko ima ugovor te se on mora respektirati. Strašno je važno napomenuti da je nevjerojatno gdje su se i na što potrošila ta dva tjedna te zašto nitko nije reagirao i riješio potencijalni problem”, počeo je Aco.

Tko je krivac za tu situaciju? “Ti se odgovori moraju pronaći na drugoj adresi. Sve dok gospodinu Šukeru mandat ne bude potvrđen i legitiman, on može eventualno tek apelima prema gospodinu Drakšiću sugerirati da se stvar pokuša riješiti. Nažalost, u ovome trenutku nemamo mogućnost ni s kim o tome razgovarati, pregovarati, izdati dokumente.. Situacija nije nimalo bezazlena, a gosp. Drakšić je osoba koja mora učiniti sve što je u njegovoj moći da pokuša sanirati štetu.”

Nastavio je oštro i dalje… “S jedne strane je čvrsti ugovor Saveza s brandom Jordan, dok bi s druge strane Bender morao platiti 50 tisuća dolara ‘penala’ da je izigrao svoj dogovor. No, ono što je sporno i najbolnije jest da je HKS znao za problem, a nije reagirao na vrijeme. Pokušalo se ići linijom manjeg otpora da bi se na koncu sve rješavalo dva sata prije početka utakmice.”

“Možemo komentirati još tisuću propusta, no što ćemo dobiti? Vodu koja je protekla ne možemo vratiti. Ono što mi je osobno šokantno i nejasno jest otkud nekome pravo da potpisuje ugovore koji će vječno vladati Savezom? Ako sam ja sada stupio na čelo Saveza i dobio četverogodišnji mandat, koja to logika nalaže potpisivanje ugovora na deset ili više godina? Mogu oni biti i najbolji na svijetu, ali što ako izgubim mandat za četiri godine, a nova garnitura želi nešto novo? Neshvatljivo mi je da je HKS potpisao jedan takav ugovor. Jednostavno mi nije i ne može biti jasno”, opleo je po dojučerašnjem vodstvu hrvatske košarke.

Dotaknuo se za kraj i situacije u regionalnoj ligi. Nakon mnoštva peripetija, FIBA je napokon priznala promjene i preustroj ABA lige… “ABA će se igrati i dalje i to je najvažnije. Danas bi Cedevita, Zvezda, Olimpija i Budućnost trebali dobiti suglasnost oko participacije u Euroligi, odnosno Eurikupu, a ono što je FIBA htjela – to je i dobila. Privatna lica iz Sidra isključena su iz vlasničke i upravljačke strukture, a ubuduće će moći sudjelovati jedino ako ih klubovi izaberu u nekim menadžerskim poslovima. Sve što je vezano uza sportski menadžment jednostavno nije imalo prolaz u svjetskoj košarkaškoj organizaciji”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.