Adžić: “Za pravdu i poštenje uvijek se treba boriti”

Adžić: “Za pravdu i poštenje uvijek se treba boriti”

Adžić, bivši igrač i trener mlađih kategorija Dinama, ima čvrsto mišljenje što se tiče poslovanja Dinama i razvoja igrača u Hrvatskoj.

Foto: commons.wikimedia.org - Dinamostar

Hrvatski portal Index.hr kratko je porazgovarao s Željkom Adžićem, nogometašom koji će uvijek ostati upisan knjigama jer je zabio prvi, povijesni, pogodak u HNL-u. Posljednjih godina ne bavi se nogometom, a bio je jedan od stožernih igrača Dinama te kasnije trener mlađih kategorija Modrih,  ali je zbog neslaganja s upravom (Z. Mamićem) potjeran iz kluba i sada se bavi vinogradarstvom.

Smatra da ono što se radi s novinarstvom u Hrvatskoj nije primjereno ni u jednoj drugoj državi: “To što su sad napravili u novinarstvu, oni imaju isti modus operandi u sportu, posebno u nogometu cijelo ovo vrijeme. Istu stvar su doživjeli Eduardo, Vukojević, Štimac

Mamić ima moć. Ogromnu moć. Političku i medijsku i zato mu nitko ništa ne može. U životu postoji dobro i zlo, no zlo je ono agresivno, bučno. Nažalost, ono je uvijek puno prisutnije oko nas nego dobro. Međutim, nekako se uvijek nadam da se za pravdu i poštenje treba boriti.

Mnogi se pitaju zašto je otišao iz nogometa, iako je prepoznao igrače poput Dejana Lovrena i Alena Halilovića s kojima je ostvario velike rezultate u mlađim kategorijama: “Otišao sam zbog Zdravka. On je mislio da ja želim postati menadžer Dejanu Lovrenu, zbog toga što sam ga svaki dan vozio iz Karlovca u Zagreb. To kod njega ne prolazi, a ja se nisam bojao reći što mislim. 

Trener kadeta je gradenačelnikov rođak Jozo Bandić. Što mislite zašto je stavljen na tu poziciju? On je prije toga kosio travu, a sada vodi momčad protiv Arsenala. U sastavu juniora neki dan protiv Arsenala, jedan od boljih igrača sjedio je na klupi, a tek kasnije ušao. Vrlo je jasno da u Dinamu igraju podobni, a ne sposobni” 

Vrlo je bijesan na stanje u hrvatskom nogometu: “Romeo Jozak je mrtav hladan nakon jedne utakmice na igralištu Dragovoljca pred kamerama rekao kako mali Alen Halilović nije dovoljno dobar. Gdje je tom čovjeku minimum pedagoške svijesti da tako nešto kaže o tada još maloljetnom djetetu? 

Mediji su također na strani Mamića. Večernji, Sportske, Blažićko…svi ti ljudi imaju Mamića za svog mecenu, a nikoga nije briga za sport. Takvi novinari uništavaju profesiju. Zato javnost sve percipira kao jednake, a čini se da je Mamić sve uzeo pod svoje.” 

Ima mišljenje i o tome zašto se mnogi igrači danas ne žele pobuniti protiv jednoumlja u HNS-u: “Mnogi od njih imaju interese. Mario Stanić je jedan od rijetkih koji je napisao par kritičkih tekstova, ali što je s njima postigao? Nama svima treba biti jasna jedna stvar, promjene u hrvatskom nogometu i sportu neće napraviti sportaši, jednostavno nisu dovoljno moćni. Jedino nešto mogu napraviti oni iznad, politika i pravosuđe. E sad, zašto ne rade svoj posao, to morate pitati njih.” 

Za izbor Ante Čačića kao izbornika reprezentacije ne misli ništa drugačije, ali smatra da čovjek ima više iskustva nego protekla dva- tri izbora: “Znate li vi kako je Niko Kovač postao izbornik? Zato što je Zdravkov kum. S kakvim je on referencama dobio u ruke reprezentaciju? Ili Štimac. Koga su njih dvojica prije vodili? Kakvo su iskustvo imali? Nikakvo, eto kakvo.

I sad se javnost digla na noge zbog Čačića. Ne kažem da je Ante Čačić taj, no on za razliku od ovih prije njega barem radi u nogometu 30 godina, nekog vraga zna. Ovi nisu znali ništa.

No, pitam vas ja jedno ključno pitanje. Znate li koliku je plaću imao Kovač dok je bio izbornik? Ako trener A reprezentacije nema barem milijun eura neto godišnje, ako nema čvrst ugovor s jasnim klauzulama oko raskida istog, onda Zdravko može raditi što hoće. Može ih dovoditi, tjerati, kako mu padne na pamet. Ista stvar vrijedi za klubove. Ako treneri u Prvoj HNL nemaju barem 10 tisuća mjesečno plaću, a treneri u Drugoj ligi barem pet, nema tu sreće.” – zaključio je Adžić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.