Aktualne svjetske ekipne prvakinje-hrvatske ultramaratonke

Aktualne svjetske ekipne prvakinje-hrvatske ultramaratonke

"Mi smo kao dizelaši, sporo se palimo ali onda možemo daleko doći i znamo se često šalit da postoji pravilo

Marija Vrajić/Facebook

One su aktualne svjetske ekipne prvakinje –  Marija Vrajić, Veronika Jurišić, Nikolina Šustić i Antonija Orlić, hrvatske su reprezenativke u ultra-maratonu.

Iako kao reprezentacija postoje tek nekoliko godina, četiri Hrvatice koje 100 kilometara mogu istrčati ispod granice od 8:30 sati, posljednjih su godinu dana postale ozbiljna svjetska sila u ovoj atletskoj disciplini.

Hrvatsku trkačku javnost Marija, Veronika, Nikolina i Antonija oduševile su 2014. godine petim ekipnim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Bio je to prvi njihov reprezentativni nastup na nekom Svjetskom prvenstvu. Prošle godine u nizozemskom Winschotenu, na utrci koja je ujedno bila i svjetsko i europsko prvenstvo, Marija Vrajić osvojila je svjetsku broncu i europsko srebro s rezultatom 7:27:11 – novim državnim rekordom, a hrvatske ultrašice doma su odnijele i ekipnu europsku broncu. Samo tri mjeseca kasnije, Marija, Nikolina i Antonija u Dohi osvajaju svjetsko ekipno zlato u utrci na 50 kilometara, a Marija uz to i svjetsko srebro.

Prošlotjedno, 44. izdanje najtežeg, najpopularnijeg i „najmnogoljudnijeg“ ultramaratona na svijetu – talijanskog „Il Passatorea“ poznata utrka na 100 kilometara s velikom visinskom razlikom nije nepoznanica za hrvatske reprezentativke – Marija ga je osvojila dva puta, Nikolina prošle godine, a Veronika je dva puta bila druga. Prošlog vikenda, međutim, sva tri mjesta na postolju pripala su redom Nikolini, Veroniki i Antoniji.

Ne čudi činjenica osvajanja i uspjeha kada je to istovremeno i stil života: “Dignem se u ujutro u šest i otrčim 15 kilometara prije posla. Trčanje je nama način života i sasvim je prirodno da ga uklapamo u svakodnevni život.  Mi zapravo ne vozimo bicikl, praktički ne vozimo ni auto. Kad negdje treba otići, mi jednostavno trčimo”, u šali objašnjava Veronika. 

Najmlađa u ekipi, 29-godišnja Nikolina u trčanje je došla iz košarke, a prvog se polumaratona još uvijek dobro sjeća jer ga je otrčala isti dan kad je imala košarkašu utakmicu.

Marija, najtrofejnija hrvatska ultrašica sa svjetskih prvenstava,  za samo dva mjeseca po prvi će put u životu trčati maraton na Olimpijskim igrama. Olimpijsku normu istrčala je još prošle godine s vremenom od 2:44:57.

Čovjek koji trči ultre mora biti i emotivno i zdravstveno stabilan. U maratonu se još možeš provući poluozlijeđen, no na stotki je to preduga distanca ako nisi uravnotežen. Kod stotke su najveći problem tih zadnjih 30 kilometara. To je patnja – ne možeš više ništa jesti, tekućinu isto teško primaš u sebe i zna ti se povraćati. Jednostavno, moraš znati patiti da bi to izdržao. Naravno, kad završiš utrku onda si najpametniji na svijetu, sve se odmah zaboravi, osjećaj je fenomenalan”, zaključuje Marija.

Hrvatska ženska ultramaratonska repka nije, nastala preko noći,  u njezinoj  pozadini stoji izbornik s vizijom.  Dragan Janković, koji je svojedobno pokrenuo i prve, danas iznimno popularne škole trčanja.

I prema riječima naših reprezentativki zaključak je sljedeći: “Ako trčiš ultru i dobro se osjećaš, ne brini, proći će. Kao što će proći i kriza. Sve dolazi u valovima i svaka takva utrka je zapravo više pustolovina. “

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.