Allianz i Ana Sršen pokrenuli sedam plivačkih škola za djecu s teškoćama u razvoju

Allianz i Ana Sršen pokrenuli sedam plivačkih škola za djecu s teškoćama u razvoju

- Jednom kad se odvaže na ulazak u bazen, djeci voda postaje najbolji prijatelj, kaže Ana Sršen

Frano Vićan, Ana Sršen, Frane Majstorović i Mihovil Španja

Na bazenima Mladosti predstavljen je projekt „Treneri velikog srca“ – prvi projekt u Hrvatskoj usmjeren na razvoj sporta za djecu s teškoćama u razvoju na lokalnoj razini. U organizaciji Allianza i Ane Sršen, projektom su u četiri mjeseca pokrenute plivačke škole u sedam gradova diljem Hrvatske – u Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Čakovcu, Puli, Opatiji i Sisku, a za djecu iz Vukovara osiguran je prijevoz do Vinkovaca. Škole pohađaju djeca u prisutnosti roditelja, a s njima vježbaju certificirani treneri, posebno educirani u sklopu projekta.

– Jednom kad se odvaže na ulazak u bazen, djeci voda postaje najbolji prijatelj, omogućuje im nesputano kretanje, kontakt s drugom djecom, a time i rast njihovog samopouzdanja. Neki od naših polaznika otkrili su i ljubav prema natjecanju te počeli trenirati. U svakom se djetetu krije potencijalni plivač, mali paraolimpijac u srcu, rekla je Ana Sršen, poznata hrvatska paraolimpijka

Plivačke škole se baziraju na Halliwick konceptu, a ključan faktor programa su certificirani treneri koji motiviraju djecu i kreiraju atmosferu uzajamne podrške. Višnja Bunić, Jadran Rubeša, Teo Gabre, Mario Keškić, Marina Tadić i Ana Pleše treneri su velikog srca, koji kroz sinergiju individualnog i grupnog rada uče djecu da daju najbolje od sebe kako bi svladali nove vještine i naučili plivati.

Vrijednost projekta prepoznalo je čak 20 hrvatskih sportaša te momčad HNK Rijeke i NK Cibalije koji su projektu dali svoju podršku.

– Sport jača samopouzdanje i svaki dan proveden na treningu dokaz je da nešto možeš postići, izjavio je zlatni olimpijac, vaterpolist Frano Vićan, otac djeteta s posebnim potrebama koje trenira plivanje.

– Za mene kao roditelja i sportaša najvažnije je da moja Petra dolazi na bazen nasmijana. Najvažniji je dječji osmijeh, dodao je Vićan.

Škole s radom nastavljaju i u 2014. godini, za koju su u tijeku pregovori za četiri dodatna grada.

– Javljaju nam se roditelji, udruge, uprave bazena i lokalne vlasti iz cijele Hrvatske. To govori o nedostatku sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju, naročito u manjim sredinama. Kako bismo postigli što veću održivost projekta, u pojedinim gradovima usko surađujemo s lokalnim institucijama, a interes za sudjelovanjem pristiže i iz drugih gradova, stoga imamo obvezu istim tempom nastaviti s projektom i ove godine“, izjavio je Frane Majstorović, direktor Službe marketinga u Allianzu te se zahvalio svima koji su prepoznali vrijednost projekta i doprinijeli njegovoj održivosti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.