Ana Šimić i Blanka Vlašić propuštaju Europsko prvenstvo

Ana Šimić i Blanka Vlašić propuštaju Europsko prvenstvo

Na konferenciji za medije Hrvatskog atletskog saveza objavljeno je kako će, osim Blanke Vlašić, Europsko dvoransko prvenstvo u Pragu propustiti i Ana Šimić...

Ana Šimić/Getty Images

Najbolje hrvatske skakačice u vis Blanka Vlašić i Ana Šimić propustit će dvoransko Europsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 6. do 8. ožujka u Pragu.

Otac i trener naše najbolje atletičarke Joško Vlašić istaknuo je kako Blankin nastup u Češkoj nikad nije bio niti u planovima budući da se Splićanka namjerava temeljito pripremiti za ljetnu sezonu.

“Blanka je u svim fizičkim elementima bolja i jača nego ikad”, kazao je Joško. “Očekujemo mnogo od ljetne sezone, odnosno da budem precizniji – vjerujemo u rezultatske pomake. Dvoransko prvenstvo nikada nije bilo ni opcija, kao što smo ranije već i isticali. Naš je glavni cilj dobro se pripremiti za ljeto i Svjetsko prvenstvo u Pekingu, a zatim i kvalitetno odraditi zimski dio sezone te spremni čekati Olimpijske igre u Rio de Janeiru sljedeće godine.”

Ana Šimić, pak, prvenstvo će propustiti zbog ozljede Ahilove tetive i to unatoč činjenici što mangnetska rezonanca nije pokazala nikakva velika oštećenja. No, odluka o nenastupanju u Pragu može se stoga okarakterizirati i kao prevencijom teže rupture budući da je sama ozljeda vrlo rizična kod skakača u vis, pače – karakteristična zbog prenaprezanja noge tijekom treninga i nastupa. Upravo se to zbilo i našoj mladoj atletičarki.

“Jako me pogodio ovakav razvoj situacije jer sam vjerovala u dobar plasman na ovom Europskom prvenstvu”, rekla je 24-godišnjakinja koja je početkom veljače postavila i osobni rekord u skoku u vis upravo u dvorani. “Bila sam spremnija no ikad za ovaj dio sezone, unatoč ozljedi u Trinecu sam preskočila osobni rekord, no nakon natjecanja u poljskom Lodzu 17. veljače, gdje sam s preskočenih 188 centimetara osvojila šesto mjesto, odlučili smo da zaista nema smisla ići na dvoransko prvenstvo jer se za njega ne bih mogla pripremiti”, rekla je Ana.

Oporavak će proteći uglavnom u mirovanju, a već nakon dva do tri tjedna moći će se vidjeti i napredak. Uslijedit će potom nekoliko kontrolnih pregleda, a tad će se odlučiti i konačni datum povratka treninzima.

“Stanje se polako popravlja, krenula sam s treninzima, ali bit ćemo mnogo pametniji kad počnem trenirati punim intenzitetom. Nadam se da ovo neće utjecati na ostatak natjecateljske godine, odnosno sezonu na otvorenom”, zaključila je brončana s Europskog prvenstva u Zürichu.

Ozljedu i otkazivanje Praga komentirao je i Anin trener Eduard Josipović. “Intenzitet treninga u posljednje je vrijeme bio jako visok te sam se s te strane dosta bojao ozljede. U studenome smo prestali dolaziti u Boćarski dom jer podloga nije atletska, već je primjerenija košarci.”

“Da je sve bilo u redu, razgovarali bismo o osvajanju medalje na EP i skoku preko dva metra. No, sada moramo smanjiti intenzitet, treniramo u jednom fitness centru u Zagrebu i nadamo se kako će se Ana oporaviti do proljeća i nastupiti na prvom natjecanju Dijamantne lige u Dohi 15. svibnja.”

Velik je problem, ne samo Zagreba, već i cijele Hrvatske, neadekvatan prostor u kojem bi trenirali naši atletičari i atletičarke.

“Gotovo svi europski gradovi Zagrebove veličine imaju odlične atletske dvorane, a kod nas je slučaj da svi sve znaju, ali po tom pitanju već godinama nitko ništa ne radi. Zagreb ima jednu atletsku stazu na Mladosti, drugi europski gradovi imaju ih barem pet. Već godinama upozoravamo na katastrofalne uvjete, ali sve ostaje kako je bilo. Imamo odlične trenere i talentiranu djecu, ali pitanje je koji će roditelj svojeg ‘klinca’ pustiti da treninra na minus deset”, mišljenja je Josipović.

Isto je prisnažio i predsjednik Stručne komisije HAS-a Mladen Katalinić. “Treniramo u nenormalnim uvjetima – normalno je da svjetski i europski prvaci svaki trening započinju s lopatom u ruci, čisteći snijeg. Dvorana kod Boćarskog doma ne samo da ima neadekvatnu podlogu, već isto takvu temperaturu i zasigurno nije primjerena ozbiljnim treninzima. Evo, Ana je sada u takvim uvjetima ‘zaradila’ ozljedu i propustit će dvoransko EP.”

Katalinić je ponudio i eventualno rješenje. “Jedno od rješenja jest izgradnja atletske dvorane u Zagrebu. Riječ je o montažnom objektu koji bi se mogao napraviti za samo tri mjeseca i služio bi kao trenažni objekt sa stazom od 200 metara. Koštao bi 10 milijuna kuna”, predočio je konkretne podatke. “Takav iznos Gradu Zagrebu ne predstavlja mnogo, a kad bi netko pokazao dobru volju po tom pitanju i zagrebački i hrvatski atletičari već bi do sljedeće zime imali kvalitetne, normalne uvjete za trening”, zaključio je predsjednik Stručne komisije, napomenuvši i kako se o istome – bez ikakvog vidljivog uspjeha – razgovara već 20 godina.

Na Europskom dvoranskom prvenstvu u Pragu hrvatske će boje tako braniti tek bacač kugle Stipe Žunić te 20-godišnji sprinter Zvonimir Ivašković i sprinterica Andrea Ivančević.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.