Ana Šimić za portal HR: Skok preko dva metra ne stvara mi nikakav pritisak

Ana Šimić za portal HR: Skok preko dva metra ne stvara mi nikakav pritisak

- Bitno je samo da skačem konstantno, da sam uvijek tu negdje oko 198 centimetara i onda će doći i skok preko dva metra, kaže Ana

Ana Šimić/Getty Images

Ana Šimić u kratkom vremenu obišla je praktički cijelu zemaljsku kuglu. Mlada hrvatska atletičarka krenula je prvo put Kine gdje  je na dva mitinga, dvaput poboljšala svoj osobni rekord koji sada iznosi 198 centimetara, te je ujedno osvojila prvo mjesto na  mitingu Dijamantne lige. Nakon toga uslijedio je dobar nastup u SAD-u i peto mjesto na novom mitingu Dijamantne lige.

Kada je skok u vis u pitanju ne moguće je izbjeći usporedbe s Blankom Vlašić.
– Blanka i ja imamo normalan odnos. Ne dijeli mi stalno savjete, ali svatko radi na svoj način, pa ni ja se ne bi htijela nekome miješati u način na koji radi. Imamo svoje trenere s kojima radimo. Ako odem na natjecanje bez trenera, onda mi Bojan Marinović, Blankin trener, pomogne i da pokoji savjet. Na kraju krajeva prije svega se koncentriraš na sebe i svoj nastup, kaže Ana.

– U Kini je stvarno bilo super, nisam očekivala da ću tako rano skočiti osobni rekord. Sve se nekako događalo brzo, imala sam  onda nastup u Sjedinjenim Američkim Državama, prošla sam tri vremenske zone u kratkom roku. Zadovoljna sam i nastupom u Americi  jer i da sam skočila novi osobni rekord ne bi promijenilo ništa i dalje bi bila peta, rekla je Ana Šimić.

– Ovo su bila uvodna natjecanja, ovakve smo rezultate očekivali kasnije u sezoni. Došli su nešto ranije, iznenadila sam i sebe i  trenera. Doduše, dobro smo radili. Ne bih rekla da sam prerano ušla u formu, vjerujem da možemo očekivati još bolje rezultate.  Čekaju nas mitinzi Dijamante lige, pa Europsko prvenstvo u kolovozu, ali o tome je još rano pričati, rekla je Ana.

Kao sljedeći cilj nameće se magična granica od dva metra.

– Ma bitno je samo da skačem konstantno, da sam uvijek tu negdje oko 198 centimetara i onda će doći i skok preko dva metra.  Dakle, ako imam loš dan da ne padam ispod 195 centimetara, već da se držim u tim visinama. Granica od dva metra mi ne stvara  nikakav pritisak, ne obazirem se na to, doći će jednog dana. Cilj je pokušati preskočiti dva metra već ove sezone,  ali  najbitnije je držati određenu razinu i ne ozlijediti se, reći će simpatična Ana.

Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ana Šimić… Hrvatska postaje više nego respektabilna sila u svijetu atletike. Ana kaže da ne  primjećuje neku razliku.

– Pa iskreno, postižemo dobre rezultate, ali ne vidim neku razliku u nekakvom tretmanu ili odnosu van stadiona. Jedan dio razloga jest da  svaka atletičarka prije natjecanja gleda sebe, koncentrira se i pokuša odraditi maksimalno svoj dio. Van natjecanja i ne stignem  vidjeti puno jer odradimo nastup i natrag doma, kazat će Ana, inače studentica pravnog fakulteta u Zagrebu.

– Iskreno, veću tremu imam prije ispita nego prije nastupa. Točnije, prije usmenog dijela. Uglavnom, lakše mi se nositi s  letvicom nego s ispitima. Ako ne uspiješ, letvica padne i pokušaš ponovo, kaže kroz smijeh Ana koja je u atletici od  osnovnoškolskih dana.

– U osnovnoj školi smo imali testiranje i krenuli smo trenirati. Na početku sam pomalo trenirala sve discipline, vis mi je je  najbolje išao pa sam se odlučila za njega. Koju bi drugu disciplinu izabrala? Pa, nikako ne bacačke  sprave to mi ne ide  (smijeh)… Trčanje volim, ali ne baš toliko. Dakle, ostali su mi skokovi, vjerojatno bi bio skok u dalj ili troskok, zaključila  je Ana Šimić.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.