Analiza: Modrić bolji od Odegaarda

Analiza: Modrić bolji od Odegaarda

Usporedna analiza igre Martina Odegaarda i Luke Modrića u jučerašnjoj kvalifikacijskoj utakmici..

Luka Modrić/Foto: Mario Ćužić - Zna.hr

Luka Modrić mirno je dočekao susret protiv Norveške, odradio svih devedeset minuta i na najbolji mogući način odgovorio svom mladom suigraču iz Reala Martinu Odegaardu na simpatične provokacije odaslane medijima prije međusobnog sraza u Zagrebu.

Tko je bio bolji u subotnjem maksimirskom duelu? Premda je takvo pitanje ponešto deplasirano – jer Luka je ipak dokazana klasa i igrač koji iza sebe ima sijaset jakih, važnih susreta, dok je norveško čudo od djeteta tek na dobrom putu – nešto se iz grubih statističkih činjenica ipak da zaključiti.

Brojke su, dakle, prisnažile kako je interni okršaj Realovih asova pripao hrvatskom veznjaku, iako je Odegaard  u nekoliko navrata pokazao da definitivno ima ‘dodir’ i mogućnost za nekoliko godina bilo koju momčad činiti boljom.

U usporednoj je analizi kockasta desetka po gotovo svim parametrima bila uspješnija, a 16-godišnjaku je pripao tek nešto veći postotak uspješnih dodavanja na polovici protivnika.

Luka je tradicionalno bio izuzetno precizan, imao je ukupno 60 dodavanja s 90 posto uspješnosti, dok je Odegaard loptu proslijedio 54 puta, a ona je svoj cilj pronašla u 85.2 posto slučajeva.

Modrić je ulazio u više duela (14), od kojih je 12 puta bio pobjednik, dok je njegov ‘suparnik’ od šest duela izgubio čak četiri. Luka je, nadalje, odlično i ‘vrebao’ igru vikinga te oduzeo ili vratio u posjed 11 lopti, dok je Martin isto učinio tek tri puta.

U ofenzivnom je dijelu, koji je kod oba nogometaša nešto slabiji, ponovno bolji hrvatski reprezentativac. Suigračima je stvorio dvije šanse (naspram nijedne Odegaardove), dok je Martin jednom uputio udarac prema Danijelu Subašiću (naspram nijednog pokušaja Modrića).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.