Analiza suđenja: Nishimura je pogriješio kod penala i propustio suditi prekršaj za Hrvatsku uoči trećeg gola

Analiza suđenja: Nishimura je pogriješio kod penala i propustio suditi prekršaj za Hrvatsku uoči trećeg gola

Japanski sudac prvo poluvrijeme odradio je praktički bez pogreške. Da je tako nastavio zaradio bi visoku ocjenu, ovako je pokvario otvaranje Svjetskog prvenstva

Yuichi Nishimura/Getty Images

Japanac Yuichi Nishimura, sudac utakmice Brazil – Hrvatska, nažalost postao je glavna tema dana nakon otvaranja Svjetskog prvenstva. Nishimura je odradio odlično prvo poluvrijeme i stvari uglavnom držao pod kontrolom sve do 71. minute kada je bacanje Freda nakon što mu je Lovren stavio ruku na rame okarakterizirao kao najstrožu kaznu. Umjesto žutog kartona za simuliranje, japanski sudac pokazao je na bijelu točku. Bila je to jedna, ali kardinalna pogreška koja je usmjerila utakmicu.  Analiza suđenja zamišljena je da se skrene pozornost na neke detalje koja treba dodatno objasniti, ali Nishimura je nažalost stvorio situaciju u kojima se bavimo osnovama nogometne igre.

Koplja se lome i oko prekršaja Olića na vrataru Cesaru. Iako tu ima elemenata, ostaje dojam da je u pitanju bila alibi odluka i mnogi ovakvi dueli se ne sude. Ovisno o kriteriju neki suci će uvijek zaštiti vratara, drugi će ustvrditi da se ovakvi prekršaji ne sude ni u rangu starijih pionira. Ipak, u ovoj situaciji teško je nešto zamjeriti japanskom sucu s obzirom na okolnosti. Vratari su u svojih pet metara zaštićeni, pogotovo ako je u pitanju brazilski vratar… Sve ovisi o kutu gledanja, Englezima recimo nije jasno kako se takav jedan duel može okarakterizirati kao prekršaj… S druge strane japanski sudac je dosta brzo dosudio i činilo se da je signalizirao igranje rukom… Trenuci kada je već odavno izgubio kontrolu nad utakmicom.

Problem ove odluke leži u činjenici da pri spomenutom kriteriju nije mogao ne suditi čisti prekršaj na centru igrališta nakon kojega je uslijedila kontra i pogodak Oscara.

U prvom poluvremenu bila je drugačija priča. Pomoćnik je odlično procijenio da lopta nije izašla van granica igrališta kod prodora Neymara, a pogriješio je kada je dosudio zaleđe kod primanja lopte Oscara koji je bio u dozvoljenoj poziciji. Nishimura je u prvom poluvremenu imao ujednačen kriterij i nije sjeckao igru. Pogreškom se eventualno može smatrati kada nije dosudio prekršaj na Luki Modriću. Točnije, pustio je prednost koju hrvatski reprezentativac nije iskoristio, ali Japanac nije naknadno zaustavio igru.

Ispravno je dosudio žuti karton Neymaru, a činjenicu da je ignorirao prigovore Scolarija također jer dobra odluka jer nije htio nametati niti dodatno potencirati nervozu na klupi.  Dobro se kretao uz dobar govor tijela, odmah na otvaranju da je od znanja Jelaviću i Luizu da neće tolerirati navlačenja uoči kornera. Da je tako nastavio u drugom dijelu  vjerojatno bi zaradio visoku ocjenu, ovako je uvelike pokvario otvaranje najvećeg sportskog spektakla na svijetu.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.