Analiza suđenja: Portugalac Proenca je kvalitetom utakmicu učinio laganom za suđenje

Analiza suđenja: Portugalac Proenca je kvalitetom utakmicu učinio laganom za suđenje

Radi se o sucu koji ima sigurnost i koji je kompetentan. Kada se to osjeti na travnjaku onda igrači imaju povjerenje u suca

Pedro Proença u razgovoru s igračima/Getty Images

Opći dojam suđenja Pedra Proençe nakon utakmice Kamerun – Hrvatska je takav da nije bilo nikakvih spornih situacija. Primjetno je bilo  autoritativno suđenje jednog suca koji to radi s lakoćom. Radi se o sucu iz samog svjetskog vrha, koji maksimalno ozbiljno drži konce u rukama, samouvjeren je, ima vrhunsku komunikaciju s igračima i na taj način sam učini da utakmica bude lagana.

Nema nikakvog prigovora na suđenje, crveni karton Songa nakon udaranja Mandžukića bio je školski primjer isključenja. Ono što  treba istaknuti jest dobra koncentracija suca jer Perišić je već krenuo u kontru i odvukao loptu od mjesta gdje se na kraju  dogodio prekršaj na Mandžukiću. Portugalac je očito shvatio da treba pripaziti na dvojac koji je krenuo u kontru.

Kvaliteta se vidi i u činjenici da je nakon prekršaja Eduarda pustio prednost Kamerunu i nakon završetka akcija, praktički 45  sekundi kasnije opomenuo je hrvatskog reprezentativca.

Ako već treba tražiti pogreške u utakmici, najočitija je bila ona kada je kamerunski nogometaš prošao zbog opomene nakon što je  gurnuo Mandžukića kod izvođenja lopte iz auta. No, i u toj situaciji odgovornost je veća bila na pomoćnom sucu koji je bio u  neposrednoj blizini gdje se izvodio spomenuti aut.

Ostaje na kraju dojam da Portugalac nije slučajno sudio ovu utakmicu nakon spornog penala u ogledu Brazila i Hrvatske. Vidjelo  se da se radi o sucu koji ima sigurnost i koji je kompetentan. Kada se to osjeti na travnjaku onda  igrači ne izlaze iz nekakvog  normalnog kolosijeka ponašanja i imaju respekt i povjerenje u suca.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.