Andrej Vištica treći na Ironman prvenstvu Italije

Andrej Vištica treći na Ironman prvenstvu Italije

Najbolji hrvatski triatlonac odlično je odradio fazu trčanja kojom se probio do postolja na 'Čizmi'.

Andrej Vištica/Foto: andrejvistica.com

Emilia-Romagna, talijanska regija naslonjena na Jadransko more tek nešto južnije od Venecije primarno je poznata po svojoj prirodi, umjetnosti i hrani. No od ove godine se u nekadašnjem starom ribarskom selu Cerviji danas poznatijem po turizmu, znanom i kao Grad Soli, po prvi put održalo Prvenstvo Italije u Ironmanu.

Plivanje se održavalo u Jadranskom moru jednim krugom od 3,8 km sa jednim izlaskom iz vode nešto nakon prolaska 2 km. Zatim se bicikliralo 183 km kroz Park prirode slanih močvara, prirodno stanište ružičastih plamenaca, a priča završava maratonom između Cervie i Milano Maritime.

Andrej Vištica, nakon odličnog nastupa u Walesu odabrao je ovu utrku kao posljednju trku distance dugog triatlona u sezoni. Dan je započeo sunčano i lijepo vrijeme održalo se kroz cijelu utrku. Nakon puno boljeg plivanja od Walesa, Andrej izlazi iz vode za 50 minuta i 6 sekundi kao 12. 4 i pol minute bolje nego u Walesu i nakon, duljeg nego inače, trčanja do prve tranizicije započinje vožnju bicikla na 4 minute i 55 sekundi za vodećim Nijemcem Andreasom Dreitzom.

Tempo se pojačava do maksimuma i Andrej vozi svoj najbolji bicikl ove godine i završava 183 km za 4 sata 29 minuta i 49 sekundi. No, i Dreitz je odradio sjajan bicikl i povećao prednost pred Andrejem na 15 minuta i 54 sekunde. Andrej izlazi iz tranzicije sa 12-im vremenom i ulazi u svoju najjaču disciplinu – trčanje.

Redom skida protivnike i na prolazu iza 31,5 km probija se na treće mjesto. Sve je izgledalo kao ponavljanje Walesa s velikom šansom da će se ovaj put probiti do samog vrha. No Dreitz i Danac Jens Petersen-Bach, jedine preostale prepreke do cilja pojačavaju trčanje i ne dopuštaju Andreju približavanje.

Dreitz na kraju prvi ulazi u cilj s rezultatom 08:03:27, drugi je Petersen-Bach sa 08:12:57 dok je Andrej zauzeo treće mjesto i mjesto na postolju sa sjajnih 08:17:47.

“Prezadovoljan sam kako sam danas odradio ovu utrku. Plivao sam značajno bolje nego u Walesu dok sam na biciklu postigao snagu od 274 W što je najbolje ove godine. Za usporedbu maksimalna snaga do sada na Ironman utrkama bila mi je oko 260 W. Na trčanju, sam ipak osjetio posljedice teške utrke u Walesu i samo dva tjedna oporavka od iste. Noge su mi u početku bile jako teške, imao sam osjećaj kao da trčim kroz blato, ali sam svejedno držao zacrtani tempo. Držao sam ga do samog kraja ali su i Dreitz i Petersen-Bach bilo odlično spremni za današnju utrku. Posebno mi je drago bilo kad sam nakon prolaska ciljne ravnine dobio info da je najbolji dalmatinski triatlonac i moj veliki prijatelj te sportaš Marin Koceić osvojio trail utrku u Veloj Luci i posvetio pobjedu mom trećem mjestu u Italiji. Sve u svemu zadovoljan sam i utrkom i sezonom, nastavljam rad s novim trenerom Suttonom i spremamo se za proljeće i prikupljanje preostalih bodova za kvalifikaciju za Havaje 2018.”, rekao je Andrej poslije utrke.

Andrej sa ova dva sjajna nastupa trenutno ima 2240 bodova u ukupnom poretku kvalifikacija za Svjetsko Ironman prvenstvo u listopadu 2018. na Havajima. Kvalifikacijski ciklus za sljedeće svjetsko prvenstvo je još u ranoj fazi pa je teško reći koliko će bodova biti potrebno za osiguravanje kvalifikacije ali za usporedbu prošle je godine to bilo na 2800 bodova u muškoj pro kategoriji. Nastavak kvalifikacija započinje u proljeće 2018.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.