Ante Nazor – čovjek koji sve što dotakne pretvori u medalju

Ante Nazor – čovjek koji sve što dotakne pretvori u medalju

Ante Nazor u pet godina donio je Hrvatskoj pet medalja.

Ante Nazor

Aktualni strateg Zadra i jedan od najboljih mladih trenera u Hrvatskoj, Ante Nazor, čovjek je čija je važnost za hrvatsku košarku neprocjenjiva. Pet godina zaredom donosi medalje u u domovinu.

U reprezentativnu karijeru krenuo je još 2008. godine kao pomoćnik Vladi Vanjku u U18, današnjem “vođi puta” na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska je tu bila brončana.

2010. dobio je prvi posao kao glavni trener. Vodio je U18 repku i na kraju bio peti, ali to peto mjesto vrijedilo je svjetske smotre. Ekipu je preuzeo Dražen Brajković, a Nazor je u ruke dobio Marija Hezonju i generaciju 95′.

2011. je pokorio Europu i bez poraza je završio Eurobasket. Hrvatskoj je donio još jedno Svjetsko prvenstvo, ali ovoga puta U17.

2012. na U17 SP Hrvatska je jedina trebala moći parirati Amerikancima, ali nažalost, loš dan u polufinalu protiv Australije odnio je borbu za zlato. Nazor ko Nazor, trgnuo je dečke i u borbi za broncu pregazili smo Španjolce s preko 30 razlike. Tuga je velika jer Hezonja i društvo bili su spremni za najveće domete.

2013. dobio je možda i najteži zadatak. S trofejnom generacijom, ali sada bez ozlijeđenog Hezonje, cilj je bio isti. Zlato! Uz tri poraza u prvom i drugom krugu domogli smo se četvrtfinala s četvrte pozicije. Tu smo pregazili Rusiju, Latvija s Porzingisom je pala u polufinalu, ali Turska je na kraju bila prejaka. Srebro zlatnog sjaja.

2014. savez mu je opet dodijelio U18. Više manje to je ova momčad koja je danas u finalu (zamjene: VranešVučić, ZubacJukić, KaračićMazalin). Hrvatska je bila najefikasnija, s najviše skokova i s najviše asistencija, ali u polufinalu poraženi smo od domaćina Turske gdje su suci debelo navlačili protiv nas. Treće mjesto osvojili smo protiv Grčke, a Nazor je po treći put osigurao Svjetsko prvenstvo (3/3).

2015. – Sve znate. Zlato ili srebro, pitanje je sada?

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.