Ante Nazor, izbornik juniorske reprezentacije, za HR: Moramo graditi taj pobjednički mentalitet

Ante Nazor, izbornik juniorske reprezentacije, za HR: Moramo graditi taj pobjednički mentalitet

- Današnji izbornik Repeša je kroz cijelu svoju karijeru imao petlje da u vatru stavlja mlade igrače, objašnjava Nazor

Ante Nazor

Pripreme U-18 muške košarkaške reprezentacije u punom su jeku. Upravo je to generacija od koje se ovo ljeto očekuje najviše. Kvaliteta je tu, a i izbornik je ostao isti. Mladi, ali iskusni Ante Nazor prošle je godine napravio iznenađenje osvojivši srebro bez Marija Hezonje tako da nema sumnje da i za mjesec dana možemo očekivati odličan rezultat. Dok se reprezentacija selila iz Daruvara u novu bazu, u Veliku, iskoristili smo priliku i popričali s izbornikom.

– Neki igrači su imali školskih problema pa je bilo kašnjenja na pripreme. Također dio njih će morati na popravne ispite, ali to je zanemarivo. Momci rade korektno tako da dva tri dana neće naškoditi.

Obavili ste prvi i pretpostavljam najteži dio priprema u Daruvaru. Kakvo je stanje ekipe i kako se trenira?

– Trenira se odlično i ja sam jako zadovoljan. Pristupaju treningu s maksimumom. Generacija je jako talentirana i jako dobro upijaju. Žao mi je samo što je Marko Arapović morao privremeno napustiti pripreme jer su mu se obnovile poteškoće s koljenom. Podvrgnut je pregledu i terapijama tako da ga sigurno još neće biti sedam, osam dana na pripremama. Nadam se da će se to razriješiti sljedeći tjedan. Naravno, moramo imati ozbiljan pristup toj ozljedi jer ne daj Bože da se nešto pogorša.

Prebacimo se sada na potencijal ekipe. Radi se veoma mladoj ekipi i jako potentnoj ekipi, vjerojatno jednoj od najmlađih na Europskom prvenstvu. Dobar dio igrača rođen je 1997. godine. U momčadi su spomenuti Arapović, Lovro Mazalin, Ante Žižić, Dragan Bender pa i Goran Filipović koji je kod Vas u Splitu. Dakle sve igrači kojima se predviđa velika budućnost. Što možemo očekivati na prvenstvu?

– Nezahvalno je govoriti u ovoj ranoj fazi priprema o rezultatu. Imam golemo iskustvo i mogu kazati da s ovom generacijom prije, 1995. i mlađi koja je najtrofejnija generacija s tri medalje da je bitno ne imati samo talenat, nego je bitno imati i kemiju u timu, karakter pojedinaca i karakter kao momčad. To su sve stvari na kojima radimo i stvarno je nezahvalno prognozirati. Činjenica je da je letvica jako visoko i ne trebamo bježati od toga. Moramo graditi taj pobjednički mentalitet da jednostavno možemo otići do samoga kraja, objašnjava izbornik.

Prebacimo se sada na seniorsku reprezentaciju. Tamo su Hezonja i Šarić koju su sigurno prošli kroz vaše ruke u mladim reprezentacijama. Možete li prokomentirati njihov doprinos i kakva nam je budućnost?

– Današnji izbornik Repeša je kroz cijelu svoju karijeru imao petlje da u vatru stavlja mlade igrače. Sigurno je da će to učiniti i ovoga puta sa Šarićem i Hezonjom. Točnije, sa Šarićem je to već i napravio i ispalo je fenomenalno na prošlom prvenstvu Europe. Oni su naše perjanice i jako potentni igrači. Toliko je potencijala u njima i toliko različitosti da mislim da je došlo vrijeme da polako dođe do smjene generacija i da se ovi naši mladi priključuju seniorima.

Iako su još premladi već sada se priča o primjerice Benderu ili Mazalinu kao sigurnim budućim reprezentativcima. Koji su njihovi dometi?

– Sigurno je da imaju veliki potencijal, ali već sam rekao, ja sam trener koga ne zanima ime i prezime nego jednostavno tehnika, taktička uravnoteženost, forma igrača, karakter. Činjenica je da su lani imali velike probleme na prvenstvu Europe (U-16 prvenstvo za generaciju igrača rođenih 1997. op.a.). Pred dvije godine ova generacija 1996. također. Nadam se da će se to okrenuti i da će ti igrači ići u pravom smjeru, a to je da oni budu ti igrači za seniorsku reprezentaciju i smjenu generacija. Činjenica je da su jako talentirani, ali nije dobro igrače suditi po talentu već to treba činiti po učinku.

Ovom prilikom zahvaljujemo se izborniku Nazoru na utrošenom vremenu, a našim mladim reprezentativcima želimo sreće, zdravlja i dobar rezultat na Europskom prvenstvu koje započinje 24. srpnja u Turskoj.

 

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.