Ante Žižić u ovoj je kategoriji daleko najbolji igrač NBA lige

Ante Žižić u ovoj je kategoriji daleko najbolji igrač NBA lige

S 71.4% Ante Žižić, najbolji je šuter najjače košarkaške lige svijeta.

Nakon ozljede Kevina Love u utakmici protiv Detroit Pistonsa prije malo više od mjesec dana, Cleveland Cavaliersi su u istom trenutku iz Canton Charge (razvojna ekipa Cavsa u G-League) pozvali Antu Žižića s naumom da „prošire“ strukturu ekipe.

Taj potez Tyronna Lue, trenera Cavsa, definitivno je bio pun pogodak. U dosadašnjem dijelu prvenstva Ante je odigrao 21 utakmicu, prosječno provodeći na parketu 5.5 minuta uz 2.8 ppg, 1.8 rpg, 0.2 apg i 0.4 bpg. Prosjek je dosta nizak zbog činjenice što većinu utakmica nije odigrao čak ni cijelu minutu, ali u posljednjih nekoliko utakmica pokazao je nevjerojatnu moć.

U utakmicama protiv Lakersa i Sunsa bio je u rangu najboljih centara lige, a njegov postotak ulaznosti šuteva zapeo je za oko mnogima. Upravo ga je i taj postotak digao na prvo mjesto NBA lige.

S 71.4% Ante Žižić, najbolji je šuter najjače košarkaške lige svijeta. Iako igrači na centarskoj poziciji uvijek drže vrh te rubrike, i iako je Žižić odigrao puno manje utakmica (i minuta) od njegovih pratitelja to ne umanjuje činjenicu da je jedan mladi košarkaš iz Hrvatske na liderskoj poziciji. Koliko je uspješan govori i činjenica da je skoro za 6% bolji od centra Rocketsa i prvog pratitelja Clinta Capele (65.5%), a slijede ih centar Clippersa DeAndre Jordan (64.9%) i centar Thundera Steve Adams (63.5%).

Stoga ni ne čudi da ga mnogi vide kao jednog od velikih potencijala NBA lige, a isto tako mnogi zamjeraju Tyronnu Lue što ga ne koristi više. Jedan od zanimljivijih komentara dolazi upravo s trenerske pozicije od Žižićevog trenera iz Darussafake Dogus – Davida Blatta. Blatt ga je prozvao Baby Shaq još kad je igrao pod njegovom trenerskom palicom, a svoje riječi je potvrdio i sada: „Žižić ima veličinu i snagu za borbu u reketu, odlične pokrete oko koša te sposobnost snažnih zakucavanja i pokretljivost u tranzicijama obrana-napad i obrnuto. Voli zakucavati kao Shaquille O’Neal tako što diže koljena tijekom snažnih zakucavanja, zbog toga sam ga i prozvao BABY SHAQ!!“

Kako god bilo, Ante izvrsno napreduje, ali ipak, da je Lue bar malo više nalik Blattu pa da ga počne i koristiti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.