Anto Joskić: Od tenisa se ne može živjeti, ali svakom bi ga preporučio

Anto Joskić: Od tenisa se ne može živjeti, ali svakom bi ga preporučio

- Morat ću tražiti posao, no time će trpiti tenis, trebat će sve to uskladiti. Igram otprilike 180 turnira godišnje, kaže Joskić

Anto Joskić/www.in-portal.hr

Anto Joskić najbolje je rangirani hrvatski tenisač u kolicima koji se trenutno nalazi na 159. mjestu ITF rang ljestvice. Direktor je Zagreb Open ITF Teniskog turnira koji će se u organizaciji Teniskog kluba osoba s invaliditetom Tigar održati od 9. do 12. srpnja na terenima Tenis kluba Purger, a sudjelovat će tridesetak natjecatelja.

– Nastradao sam u šestoj godini uslijed ratnih zbivanja u Hrvatskoj, što za posljedicu ima paraplegiju”, priča nam Anto Joskić.

– Tenis mi znači puno, počeo sam u sedmom razredu i cijeli sam u tome. Išao sam u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, a tamo je bila sekcija tenis u kolicima. Član sam Teniskog kluba osoba s invaliditetom Tigar iz Zagreba, a treniramo na terenima Teniskog kluba Purger koji nam besplatno ustupa svoje terene. Zagrebački sportski savez invalida nam plaća trenera za klub. Radimo sa svima koji mogu igrati u kolicima. Moraju imati minimalno oštećenje, a imamo dvije kategorije – parplegičari i tetraplegičari.

– Uvijek su problem financije, nezaposlen sam, živim u Lekeniku. Svaki dan treniram dva, tri sata na terenu, uz kondicijske treninge u teretani. Morat ću tražiti posao, no time će trpiti tenis, trebat će sve to uskladiti. Igram otprilike 180 turnira godišnje. Hrvatski savez tenisača u kolicima nas financira nešto malo, dok Hrvatski paraolimpijski odbor, čiji smo članovi financira samo odlaske na državna međunarodna natjecanja.

– Imam dvadeset četiri godine i profesionalno se bavim tenisom u kolicima koji je za mene najbliži profesionalnom sportu za osobe s invaliditetom. Bez obzira na moje profesionalno igranje i rezultate, nemoguće je živjeti od tenisa. Ne gledajući tu materijalnu stranu, tenis u kolicima preporučio bih svima, posebno mladima. Počnite što ranije, dobro je za fizičko zdravlje, no potrebna je i podrška obitelji. Ja sam tenisom ojačao mišiće trupa, skolioza koja se razvila obzirom na dob mog stradavanja ne pričinjava mi smetnje. Ovo je sport koji se može dugo igrati, bez obzira na kojoj razini želite igrati – profesionalno ili rekreativno – za tjelesno zdravlje paraplegičara i tetraplegičara znači puno i stoga pokušajte”, poručio je Anto Joskić.

Želite li se okušati u ovom sportu javite se u Hrvatski savez tenisača u kolicima, kontakti i klubovi nalaze se na stranici www.tenisukolicima.com

Preuzeto s http://www.in-portal.hr/in-portal-news/sport/5337/anto-joskic-tenis-u-kolicima-zivot-mi-znaci-ali-od-njega-ne-mogu-zivjeti

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.