AP objavio priču o Eduardu: Od brazilskih slumova do Hrvatske, pa natrag na Svjetsko prvenstvo

AP objavio priču o Eduardu: Od brazilskih slumova do Hrvatske, pa natrag na Svjetsko prvenstvo

Šteta što mu se vrhunac karijere nije dogodio u brazilskoj, nego hrvatskoj reprezentaciji, no to ne umanjuje njegov uspjeh - kaže Eduardov brat Bruno

Eduardo da Silva/Getty Images

Novinska agencija Associated Press napravila je priču o hrvatskom reprezentativcu Eduardu da Silvi, kojega u uvodu predstavljaju kao najboljeg strijelca „vatrenih“ nakon Davora Šukera.

Pod nazivom „Od Brazila do Hrvatske pa natrag na Svjetsko prvenstvo“, AP piše kako je Eduardo rođen u neuglednoj faveli u predgrađu Rio de Janeira, ali njegov ga je životni put doveo skroz do hrvatske nogometne reprezentacije čiji će adut biti na predstojećem Mundijalu.

Eduardo da Silva

Rođen: 25. veljače 1983. u Rio de Janeiru

Pozicija: napadač

Klupska karijera: Dinamo Zagreb (2001.-07.), Arsenal (2007.-10.), Šahtar (2010.-)

Reprezentacija: 63 nastupa, 29 golova

Debitirao: 16. studenoga 2004.

Trofeji: 4 ukrajinska prvenstva, 3 ukrajinska kupa, 2 ukrajinska superkupa, 2 hrvatska prvenstva, 2 hrvatska kupa, 2 hrvatska superkupa

Novinari su u kvartu Vila Kennedy posjetili Eduardovu majku Joelmu da Silvu, koja kaže da će cijela obitelj na SP-u navijati za Brazil, ali u utakmici otvaranja će njihovo srce biti na Eduardovoj strani.

– Znam koliko mu je to važno i zbog toga ću navijati za njega – kaže mama Da Silva.

Na zamolbu da se prisjeti Eduardovih najmlađih dana, rekla je kako je to vrlo jednostavno prepričati.

– Svaki slobodni trenutak provodio je na nogometnom igralištu. Iz škole je išao direktno na nogomet. Tako su prošle njegove godine djetinjstva.

Na jednom od tih igrališta, u klubu Nova Kennedy, kao 15-godišnjaka ga je uočio menadžer Helio Augusto Suzano koji ga je 1999. godine doveo u Dinamo. Eduardo je u tom trenutku živio s majkom i bratom, a oca nikada nije upoznao. Danas brat Bruno kaže kako će možda osjetiti blagu gorčinu što Eduardo nije završio u brazilskoj reprezentaciji, ali njegovo mu postignuće, dodaje, nitko ne može oduzeti.

– Šteta što mu se vrhunac karijere nije dogodio u Brazilu, no to ne umanjuje uspjeh. On će na terenu biti Hrvat, ali u srcu uvijek ostaje Brazilac – zaključio je Bruno da Silva.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.