Badelj: “Konačno u potpunosti razumijem talijanski nogomet”

Badelj: “Konačno u potpunosti razumijem talijanski nogomet”

Milan Badelj konačno može reći kako se potpuno aklimatizirao u Italiji i počeo razumijevati talijanski stil igre...

Milanu Badelju trebalo je dosta vremena da se prilagodi novom načinu života, ali i stilu igre, nakon što je prošle godine iz njemačkoga Hamburga došao u Fiorentinu.

“Oduvijek sam preferirao talijanski nogomet, a sada shvaćam i koliko je bitno u igri razmišljati unaprijed. Sve mi je ovo veliki izazov, u isto mi je vrijeme potrebna i tehnika i brzina. Naučio sam kako stvarati i zatvarati prostor u ovisnosti o onome što je potrebno momčadi, a o svojim kretnjama razmišljam kao i o kretnjama svojih suigrača. No, za sve je nas to tek početak”, iznio je svoja razmišljanja hrvatski reprezentativac za list La Nazione.

Počevši na ‘pašnjacima’ HNL-a, Badelj je 2012. domaću nogometnu stvarnost zamijenio Njemačkom, dvije godine igravši za HSV (62 nastupa, dva pogotka). Uslijedio je nakon toga poziv iz Italije, a 26-godišnji veznjak ističe koliko je bilo teško učiniti takav korak.

“Prelazak iz Njemačke u Italiju bio je ogroman korak i trebalo mi je dosta vremena da naučim taktike koje se koriste na Apeninima. Zapravo, još uvijek ‘studiram’ kretnje, razmake, mehanizme. Isprava sam se osjećao suzdržano i ‘stisnuto’, možda i od straha da ne napravim pogrešku jer sam istovremeno razmišljao o previše stvari”, istaknuo je.

“Sada se osjećam mnogo bolje, igram s više mirnoće i uvjeren sam kako sam donio pravu odluku. Davao sam maksimum kako bih se prilagodio i napredovao. Bilo je teških trenutaka, ali na kraju krajeva – nemate izbora. Ako postanete demoralizirani, završite na potpunoj margini”, otkriva.

Trener Fiorentine Vincenzo Montella Badelja smatra izrazito polivalentnim nogometašem, a slijedom toga izviru i njegove zadaće na travnjaku. “Kad igram na krilnoj poziciji imam veću slobodu krenuti naprijed i to mi se sviđa. Moja je uloga playmakera pak puno drugačija, no na koncu to sve i nije bitno. Konačno u potpunosti razmijem talijanski nogomet i važno mi je da igram. Pozicija na terenu sporedna je stvar”, zaključio je naš nogometaš.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.