Baldasar oštro prema HNS-u: “Udostojite se doći u naš grad”

Baldasar oštro prema HNS-u: “Udostojite se doći u naš grad”

Hrvatski nogometni savez pozvao je predstavnike Hajduka i grada Splita na razgovor, ali ekspresno i oštro je odbijen na obje adrese...

Na Poljudu je u tijeku promjena travnjaka/Getty Images

Hrvatski nogometni savez pozvao je na razgovor u svoje sjedište gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, predsjednicu Nadzornog odbora Hajduka Branku Ramljak, dioničare Jaku Andabaka, Ivana Rimca i tvrtku Dalekovod. Povod je bio prijedlog Hajduka i Udruge Naš Hajduk o promjenama u Zakonu o sportu. No, nisu dobili nimalo pozitivan odgovor.

Gradonačelnik Baldasar poslao je HNS-u i medijima priopćenje koje prenosimo u cijelosti: “Vezano za Vaš dopis od 27.02.2015. godine u kojem nas pozivate na sastanak koji bi se trebao održati dana 11. ožujka 2015. u sjedištu HNS-a u Zagrebu, a koji je isto tako objavljen u sredstvima javnog priopćavanja, prvenstveno moramo istaknuti krupnu pogrešku u samom uvodu dopisa. Dakle, Grad Split je jedini većinski vlasnik HNK Hajduk s.d.d. kao trgovačkog društva u kojem ne može postojati više većinskih vlasnika jer to nije moguće.

S druge strane Grad Split kao većinski vlasnik želi i inzistira da se trenutno stanje u hrvatskom nogometu poboljša i normalizira, a prvenstveno što se tiče odnosa krovne nogometne organizacije HNS-a prema vlasništvu Grada Splita, a to je kao što znate HNK Hajduk. Također, izuzetno smo iznenađeni sastavom osoba koje ste pozvali na navedeni sastanak jer po nama u rješavanju nagomilanih problema trebaju zajedno sudjelovati HNS i Hajduk, a ne većinski dioničar kluba i ostali dioničari kluba od kojih ste nažalost na sastanak pozvali samo neke od većih dioničara, a ostale u potpunosti zanemarili.

Nadalje, svi smo nažalost svjedoci da je Grad Split u više navrata pozivao g. Šukera i predstavnike HNS-a na razgovore u Split još u toku neuspjele kampanje za EURO 2020., a na te pozive ste se višestruko oglušili. Dakle, trenutni problemi u hrvatskom nogometu koji su eskalirali u proteklih godinu dana su već odavno mogli biti riješeni, da ste se Vi udostojili doći u naš grad i razgovarati s nama i s predstavnicima Hajduka, jer jedno je sigurno, a to je, da su se neka pitanja riješila kada je to trebalo, danas hrvatski nogomet ne bi bio u stanju u kakvom je, pri tom ne misleći na reprezentaciju i njene uspjehe koji nas sve iskreno vesele. Iz svega gore navedenog mora Vam biti jasno da ni ja osobno ni predstavnici Grada Splita nećemo doći na razgovor u HNS. Smatramo da Vi kao krovna organizacija morate razgovarati isključivo sa HNK Hajdukom i udovoljiti realnim i transparentnim zahtjevima koje je HNK Hajduk odavno artikulirao, a mi ćemo kao većinski vlasnik kluba promatrati razvoj situacije i u svakom trenutku biti spremni zaštititi vlasništvo grada i građana Splita.”

Potom se službenim priopćenjem oglasio i Hajduk. Također prenosimo u cijelosti: “Poštovani,
zaprimili smo Vaš dopis poslan 27.02.2015. godine kojim nas pozivate na sastanak u prostorije HNS-a „kako bismo na najvišoj razini razgovarali o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu“.

Pozdravljamo svaku inicijativu za razgovore jer smo mišljenja da se treba i mora komunicirati sa svima koji sudjeluju u sustavu nogometa u Hrvatskoj. Tu se misli na sve klubove, ali i na navijače bez kojih ova tako lijepa igra ne bi imala nikakvog smisla. Svjedoci smo velikog nezadovoljstva svih sudionika koje se izražava na različite načine, a uzroke treba tražiti prije svega u gubitku međusobnog povjerenja.

S obzirom na osobe koje ste pozvali na sastanak nije posve jasno o čemu će se zapravo razgovarati: o vlasničkim odnosima, organizaciji ili modelu upravljanja u HNK Hajduk. Vidljivo je da je poziv upućen dioničarima, većinskom i samo nekim manjima, pa se postavlja pitanje po kojem ključu su pozvani, budući s današnjim danom HNK Hajduk ima preko 6.300 dioničara.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.