Balić: “Znao sam i prije Londona da se bliži kraj”

Balić: “Znao sam i prije Londona da se bliži kraj”

Ivano Balić rekapitulirao je karijeru i progovorio o teškim trenucima shvaćanja da ona jednom mora završiti...

Ivano Balić/Foto: Gettyimages

Ivano Balić oprostio se od aktivnog igranja rukometa. Posljednju profesionalnu utakmicu odradio je u dresu njemačkog Wetzlara, a nekoliko dana kasnije napokon je sabrao dojmove i progovorio o svom rukometnom putu, teškim trenucima kroz koje je prolazio te novom izborniku hrvatske reprezentacije Željku Babiću.

“Još uvijek mislim da je samo završila jedna sezona i sada čekam drugu. Jedina je razlika što je sada sa svih strana bilo mnogo više poruka. Javilo se puno protivnika i suigrača – svima sam na tome jako, jako zahvalan. Oproštaj je bio odličan, zaista su se potrudili i brinuo me samo taj govor na kraju”, počeo je Ivano.

Odluka je bila teška, ali nije ju se moglo promijeniti. Jednostavno je stiglo vrijeme za kraj. “Stvarno više nisam mogao. Odluku sam donio još ranije, kad me boljelo i više nego sada. Vidim da sam dobro odlučio, hvala Bogu da sam uspio odigrati tu posljednju utakmicu jer 15-20 dana ranije nisam uopće trenirao.”

Njegovoj je ‘oproštajci’ prisustvovao i Balićev rukometni idol, negdašnji francuski reprezentativac Jackson Richardson. “Bilo mi je drago kad sam ga ugledao, ostao sam iznenađen jer nisam znao da će doći. Od malih nogu sam ga pratio i pokušavao kopirati, a u Pamploni smo jednu godinu i igrali zajedno. Tada sam se uvjerio da je još bolji čovjek nego igrač”, kaže.

O najdražem odličju u dresu kauboja ne može tek tako odlučiti. “Teško mi je izabrati između Portugala i Atene. Portugal je bio prvi, tamo smo stvarno iz ničega došli do vrha i tu sreću nikad neću zaboraviti. Opet, Atena i Olimpijske igre su posebna priča tako da ne mogu lako odlučiti. Najviše me pak boli Peking jer smo mogli imati dva zlata zaredom, ali imali smo operacije Pere Metličića i Džombe, zatim i moju ozljedu… Sve u svemu, dosta problema, premda smo i takvi bili na gol-dva od Francuza.”

Otkrio je Balić i kada je počeo slutiti da se kraj neminovno bliži. “Nekako sam osjećao i prije tih Igara u Londonu da je to moj kraj, a poraz je samo pomogao da više definitivno ne igram za Hrvatsku.”

U posljednje se vrijeme, od odlaska Slavka Goluže s reprezentativne klupe, govori o povratku Renata Sulića pod nacionalni stijeg. Od toga čini se, ipak neće biti ništa. “Razgovarao sam s njim i rekao mu da će mu se javiti izbornik. Oni su se čuli, Babić je rekao što od njega očekuje i dao mu tjedan dana da razmisli. Renato je učinio to i shvatio da se ne uklapa u planove.”

Ivano Balić uskoro će sjesti na novu ‘stolicu’ – onu koordinatora za muški rukomet, a kao takav je igrao i veliku ulogu u izboru Željka Babića za novog šefa kauboja. “Moj glas je išao Babiću jer ga poznajem dugo, znam koliko je u rukometu, znam koliko mu to znači, koliko se priprema i koliko ga to zanima. Kada su me pitali iz Saveza koga bih želio za izbornika, predložio sam njega. No nisam ga ja izabrao, moj glas je bio za njega, a Upravni odbor ga je morao izabrati.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.