Barbara Matić za HR: Poseban je osjećaj stajati na postolju za svoju državu

Barbara Matić za HR: Poseban je osjećaj stajati na postolju za svoju državu

- Ova godina je za mene jako značajna. Naime, počela sam ozbiljnije nastupati i na seniorskim natjecanjima, te sam osvojila već tri medalje., kaže hrvatska judašica

Barbara Matić

Još jedna mlada nada osvaja! Bila je ovo uspješna godina za judašica Barbaru Matić, koja  se u protekloj godini može pohvaliti broncom iz Montpelliera, zlatom sa Svjetskog prvenstva u Ljubljani i trećim mjestom Grand prix IJF nagrade u Havani u kategoriji 70 kilograma nad predstavnicom Kine, Chao Zhou. Ova devetnaestogodišnja studentica elektrotehnike u Splitu, osvaja sve što joj se stavi pod noge, a značajna je i po tome što se priprema za Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu. Između napornih svakodnevnih treninga Barbara za Hrvatsku reprezentaciju kaže:

– Ova godina je za mene jako značajna. Naime, počela sam ozbiljnije nastupati za seniore i na seniorskim natjecanjima sam osvojila već tri medalje. Osjećaj je odličan i nadam se da ću se i dalje dokazivati te se nadam plasiranju na Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine. Uz pripreme za kvalifikacije za OI, treniram za seniorsko Europsko prvenstvo u Chelyabinsku, Rusiji te Svjetsko juniorsko prvenstvo u Miamiju i Europsko juniorsko prvenstvo u Rumunjskoj, rekla je Barbara Matić.

– Ljeti pojačavamo intenzitet treninga na dva puta dnevno. Ujutro su najčešće treninzi tehnike dok navečer iskušavamo snagu. Volim kada imamo natjecanja koja su ovdje blizu jer me tada dođu gledati obitelj i prijatelji, ali uvijek imam podršku trenera Vladimira Preradovića i ostalih prijatelja iz kluba i reprezentacije. Također mogu reći kako nemam neki poseban ritual opuštanja prije natjecanja, već ta smirenost nekako dođe sama od sebe. To je nešto što je u meni, rekla je Barbara koja je judo počela trenirati sa samo sedam godina kada su u prvom razredu osnovne škole treneri svih sportova dolazili na nastavu i prezentirali svoje sportove.

Judo joj je predstavljao nešto posebno i drugačije, te je čvrsto odlučila probati, a nije pogriješila. Jedino što bi Barbara htjela jest da se više ulaže u judo i da se popravi financijska situacija u svim sportovima, posebice za mlađe uzraste.

Kakav je osjećaj nastupati za klub, a kakav za reprezentaciju? Postoji li neka razlika?  Gdje je veći pritisak?

– Svi mi ustvari krenemo trenirati u nekom klubu i prva natjecanja budu za klub.  Smatram da je to nešto što je moje, moji počeci, moji uspjesi i padovi, moji prvi prijatelji u sportu i svakako moj trener koji me u svemu podržava. Svakako je poseban  osjećaj osvajati i nastupati za reprezentaciju, stajati na postolju za svoju državu. To je nešto drugačije, to je osjećaj časti.U nekim sportovima je posebno naglašena razlika između muških natjecatelja i ženskih natjecateljica.

Kakva je situacija u judu kao jednom borilačkom sportu? Postoje li tu predrasude?

– Naravno da to možda nije izraženo kao u nekom drugom sportu, ali možda manjih predrasuda ima. Svi će uvijek sigurno reći kako muški mogu bolje i više, ali oni koji imalo znaju nešto o ovom sportu, vide da ženske natjecateljice mogu jednako kao i muški natjecatelji. Sve ovisi o samoj osobi i koliko je netko posvećen judu.

Imaš li neki uzor o svom sportu?

– Budući da se nitko moj u obitelji nije bavio judom, ja sam prva, s ove strane nema pritiska. Postoji jedna cura u mojoj kategoriji za koju smatram da je iznad svih nas. Zove se Kim Polling i ona uvijek da sve od sebe. Svi se mi trudimo, ali ona mi je baš posebna, zaključila je Barbara Matić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.