Barcelona bez Primere, čelnici u zatvor?

Barcelona bez Primere, čelnici u zatvor?

Španjolski tužitelj zbog poreznih malverzacija u transferu Neymara traži izbacivanje Barcelone iz Primere, te zatvor za sadašnjeg i bivšeg predsjednika...

Foto: Getty Images

Sredinom veljače je istražni sudac Pablo Ruz pokrenuo kazneni postupak protiv Barcelone zbog poreznih malverzacija u transferu Neymara. Prije nekoliko dana potvrđena je i optužnica protiv predsjednika Josepa Bartomeua, kao i bivšeg predsjednika Sandra Rosella zbog utaje poreza. Prema tvrdnjama više španjolskih medija, istražni sudac u suradnji s tužiteljem Joseom Peralsom planira tražiti višegodišnje zatvorske kazne za Rosella i Bartomeua, te izbacivanje Barcelone Primere na godinu ili čak dvije godine. Zanimljivo, ne bi zabranili katalonskom klubu igranje u Ligi prvaka.

U optužnici je navedeno kako je potpisano više ugovora s ciljem skrivanja točnog iznosa koji je isplaćen Santosu u ljeto 2013. godine. Optužba tvrdi da je riječ o 83.3 milijuna eura, a Barcelona je prijavila 57.1 milijun i platila je 13 milijuna eura poreza manje. Prvo je bio optužen samo Rosell, koji je početkom prošle godine zato podnio ostavku. No, sad je i Bartomeu raspisao prijevremene izbore za ovo ljeto.

Zanimljivo kako je slučaj tretiran u španjolskoj javnosti. Tako El Mundo Deportivo navodi da čak i na divljem zapadu krivac može čuti optužnicu prije nego dobije omču oko vrata. Osuđuju državne vlasti jer nisu dale Barceloni priliku za obranu. Javnost je ujedinjena u mišljenju da klub treba dobiti samo novčanu kaznu i tvrde da tužitelj želi steći slavu izbacivanjem katalonskog kluba iz najvišeg ranga. Čak se navodi da je postupak otvoren temeljem prijave Florentina Pereza, koji je posumnjao u stvarnu cijenu jer je njega Santos tražio oko 150 milijuna eura za Neymara. Datum početka suđenja još nije objavljen.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.