BiH mediji: “Nismo zaslužili u Francusku, Euro ostaje san”

BiH mediji: “Nismo zaslužili u Francusku, Euro ostaje san”

Bosanskohercegovački mediji razočarani su poslije poraza od Irske.

Irska - BiH/Foto: www.nfsbih.ba

Ogromno razočaranje zamijenilo je euforiju u Bosni i Hercegovini. Zmajevi se nisu uspjeli preko Irske plasirati na Europsko prvenstvo u Francusku, a tamošnji mediji složni su u ocjeni kako smotru najboljih nisu niti zaslužili.

Dnevni Avaz tako u tekstu pod naslovom ‘Euro ostaje san’ piše da su “nemoćni zamjevi zasluženo izgubili od Irske”, a novinar Avaza ističe i kako su “izabranici Mehmeda Baždarevića izgledali očajno u obrani i nemoćno u napadu pa je pobjeda Irske bila čista kao suza.”

Nitko pretjerano ne spominje izlike, poput kaznenog udarca za prvi irski pogodak u Dublinu, ali zato se dotiču izbornika, kojemu je poraz – bilo je očito – vrlo teško pao.

“Nije sve do igrača. Mora se priznati da je taktika u dva susreta dodatnih kvalifikacija s Ircima bila totalni promašaj. Kad se pogledaju cjelokupne kvalifikacije, može se reći da nismo zaslužili odlazak u Francusku”, donosi Sport.ba.

Slično razmišljaju i na internetskom portalu Klix.ba. “Irska je zasluženo izborila plasman na Euro, a BiH reprezentacija iz trećeg pokušaja u dodatnim kvalifikacijama ponovno nije uspjela dohvatiti završnicu velikog takmičenja”, piše u tekstu pod naslovom ‘Zmajevima odsječena krila’.

Možda i najoštriji bio je pak Sportsport.ba, koji u osvrtu na dublinski okršaj piše: “Budućnost nam nije svijetla, što i kako dalje?” A. Beganović apostrofira činjenicu kako je BiH označena favoritom skupine s Belgijom, Walesom, Izraelom, Ciprom i Andorom, a potom kvalifkacije otvorila na najgori mogući način. “Autsajder s Cipra slavio je u Zenici i već je tada bilo jasno da su pred nama kvalifikacije u kojima ćemo imati mnogo problema.”

“Kvalifikacije su završene, navijači tužni i razčarani, ali svijet nije stao – lopta se i dalje kotrlja. No budućnost nam nije svijetla. Igrački smo limitirani, ako izuzmemo Pjanića i Džeku u našem nacionalnom timu nema igrača koji u svojim klubovima imaju neku važnu ulogu. No, da stvar bude gora, na vidiku je i sve manje mladih igrača za koje možemo reći da su reprezentativni kalibar i spremni iznijeti teret kvalifikacija za SP. Posebna pažnja u budućnosti se mora posvetiti omladinskim selekcijama i stvaranju igrača koji će danas-sutra biti spremni igrati za seniorsku selekciju. Vremena je sve manje i već se danas mora sjesti, napraviti plan i program te krenuti s radom.”

Mehmeda Baždarevića, pak, ne smjenjuju – premda mu je ugovor istekao, smatraju kako je njegov ostanak jedino ispravno rješenje jer je “reprezentaciju preuzeo u najtežem trenutku i uspio napraviti ono što se nakon četvrtog kvalifikacijskog kola činilo kao nemoguća misija.”

Konačno, u zaključku se ističe: “Oba selektora često su koristila igrače koji ne igraju u svojim klubovima i s tom se praksom jednostavno mora prestati. Istina je da nismo Brazil ili Argentina, da nemamo mali milijun kvalitetnih igrača, no kriterij za igranje u nacionalnom timu mora postojati. Poziv u reprezentaciju zaslužuje se igrama u klubu i oni koji nekoliko mjeseci samo odrađuju treninge ne mogu igrati za reprezentaciju.”

Na medijske napise o nužno potrebnoj smjeni na trenerskoj klupi oglasio se i proslavljeni strateg Vahid Halihodžić. “Bila je to velika prilika za plasman na Euro. Uspjeli su se podići tijekom kvalifikacija, ali neki se igrači nakon utakmice protiv Irske trebaju pogledati u oči. Ranije nije valjao Sušić, sad vjerojatno neće ni Baždarević. Velika je odgovornost na igračima, trebali bi se manje posvetiti pričanju, a više igri. Izborniku treba dati podršku i produžiti ugovor s njim. Napravio je nekoliko jako dobrih rezultata, žao mi je što nije došao do konačnog slavlja”, kazao je bivši trener zagrebačkog Dinama.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.