Bio je to meč koji nije bilo lako gledati, no Goran je uspio i šokirao cijeli svijet

Bio je to meč koji nije bilo lako gledati, no Goran je uspio i šokirao cijeli svijet

Zbilo se to prije 15 godina kad su u 13 sati na centralni teren u Wimbledonu izašli Goran Ivanišević i Australac Patrick Rafter, tadašnji finalisti najprestižnijeg teniskog turnira.

Goran Ivanišević s peharom u Wimbledonu/Getty Images

Nitko nije vjerovao da nakon tri izgubljena finala (1992., 1994 i 1996.)  Goran može uopće ući u finale, a još manje osvojiti turnir.

Kako je to izgledalo tada na terenu, ovo je retrospektiva: Ivanišević je osvojio prvi set, no u drugom je Australac izjednačio. U trećem je setu Ivanišević održao svoj servis, a u šestom je gemu napravio break. Samo jedan set ga je dijelio od osvajanja Wimbledona, no tada je počelo nadmetanje,  nabijeno napetošću i adrenalinom. U šestom mu je gemu četvrtog seta pri servisu suđen prijestup, a zatim i aut. Goran je izgubio servis. U 15. gemu Ivanišević je uspio uzeti Rafteru servis, a nakon 4 meč lopte, u 16. gemu Goran Ivanišević je osvojio Wimbledon. Konačni rezultat bio je 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7.

Nakon pobjede Goran je emotivno progovorio rekavši:”Ne znam je li ovo samo san, nadam se da me sutra netko neće probuditi i reći nije se dogodilo, nisi osvojio. Zahvaljujem organizatorima na pozivnici, zahvaljujem svima koji su prije Wimbledona još uvijek vjerovali u mene. Na kraju i posveta: ovo je za Dražena Petrovića, nadam se da me gore gleda, on je bio najveći.”

Goran je stigao s pozivnicom kao 125. igrač svijeta u tom trenutku.

Ovako je to izgledalo te 2001. kada je Goran  pobjedivši Raftera osvojio  Wimbledon i time napravio jedno od najvećih sportskih čuda.

Prisjetite se tih trenutaka iz videa:

Video: YouTube

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.