Bivši čelnik Hajduka osuđen na godinu dana uvjetno

Bivši čelnik Hajduka osuđen na godinu dana uvjetno

Bivši direktor Hajduka Fredi Fiorentini osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog neplaćanja poreza na isplate...

Na Poljudu je u tijeku promjena travnjaka/Getty Images

Na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćnom presudom je završeno suđenje bivšem direktoru Hajduka Frediju Fiorentiniju. Proglašen je krivim i osuđen je na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od četiri godine jer je izbjegavao plaćanje poreza na isplate plaća, čime je oštetio državni proračun za 244 tisuće kuna. Također nije platio čak 7.5 milijuna kune poreza u transferima Sablića, Rukavine, Hrgovića, Jelavića i Kranjčara. Hajduk je kažnjen uvjetnom novčanom kaznom od 40 tisuća kuna s rokom kušnje od tri godine.

Fiorentini je izjavio: “Napokon je ovo gotovo. Nezadovoljan sam presudom. No, ako je to bila osnova privatizacije onda je to moj poklon klubu i navijačima.”

Odvjetnik bivšeg direktora Hajduka Damir Primorac najavio je žalbu: “Žalit ćemo se čim dobijemo presudu u pismenom obliku. Vještak je rekao da su igrači bili dužni platiti porez. Poreza uprava je potvrdila da je riječ o slobodnoj djelatnosti i zato su igrali dobili bruto iznos. Morali su platiti porez, no prisvojili su novac koji nije njihov.

Presudom nije zadovoljan ni odvjetnik Hajduka Kruno Peronja: “Mi smo nastojali dokazati da kod djelatnika Hajduka nije bilo namjere utaje poreza i nadali smo se oslobađajućoj presudi. Uložit ćemo žalbu, a postupak ćemo detaljno komentirati nakon pravomoćnosti presude.”

Proces je počeo kad je bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša tražio od Porezne uprave povrat preplaćenog poreza, no inspekcija je potom ustanovila da klub zapravo duguje devet milijuna kuna. Svota je kasnije malo smanjena. Splićani su platili traženi iznos, što je uzeto u obzir kao olakotna okolnost. Državno odvjetništvo će se također žaliti jer smatra da su potrebne bezuvjetne kazne.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.