Boran Berak uoči EP-a u karateu za HR: Hrvatska će sigurno osvojiti medalju

Boran Berak uoči EP-a u karateu za HR: Hrvatska će sigurno osvojiti medalju

- Nema tu nekih pravila, niti je pametno da prognoziram. Naravno da ne idem na prvenstvo izgubiti, da tako mislim ne bi išao na put, rekao je Berak

Boran Berak/Foto facebook TAD

Hrvatska karate reprezentcija u srijedu je otputovala na Europko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore što u petak  počinje u Lisabonu.  Jedna od glavnih uzdanica je Boran Berak, član riječkog TAD-a, koji je prošle godine osvojio titulu europskog prvaka. Boran je tada nastupao u kategoriji do 55 kilograma, sada će nastupiti u konkureniciji boraca do 61 kilograma.

– Promjena kategorije mi je uvelike olakšala pripreme. To je bio problem koji me je mučio. Nikad nisam bio fizički maksimalno spreman za velika natjecanja jer bi uvijek morao gubiti kilograme prije prvenstva. Nekad sam se više koncentrirao na to nego na prvenstvo, rekao je Boran Berak.

Promjena kategorije

– Promjena kategorija dosta utječe, šest kilograma je ipak velika razlika, posebice u borilačkim sportovima. I u kategoriji do 55 kilograma sam bio najniži, pa ću tako biti i ovdje. Na turnirima sam nastupao do 61 kilograma, ali bi na velikim natjecnjima nastupio u lakšoj kategoriji. Inače ne skidam kilograme jer ne bi mogao izdržati. Protivnici mi neće biti nepoznanica, svi se znamo manje više, iako se nikad ne zna tko se može pojaviti. S predstavnicima nekih zemalja kao što su Francuska i Italija se redovito susrećem, s nekima baš i nismo imali kontakta, rekao je Berak.

Hrvatska gotovo u pravilu na ovakvim natjecanjima osvaja odličja.

– Nema tu nekih pravila, niti je pametno da prognoziram. Naravno da ne idem na prvenstvo izgubiti, da tako mislim ne bi išao na put. U mojim razmišljanjima nadam se medalji, ako je moguće i zlatu. Najbitnije je da se trema smiri, odradili smo puno treninga i puno smo kilometara prošli u pripremi za Portugl, dodao je riječki karatist.

– Hrvatska će sigurno uzeti medalju. Koliko ćemo odličja osvojiti teško je prognozirati. Karate je specifičan sport. I u nogometu je Real bolji od Getafea pa se dogodi da izgubi utakmicu. U karateu jedna loša borba na velikim natjecanjima odnese borbu za medalju, rekao je Boran Berak.

Hrvatska na Europskom prvenstvu

U Lisabonu će u kadetskom uzrastu nastupit će: David Pavić (Susedgrad, do 52 kg), Filip Novak (Subotica, do 57 kg), Vladimir Gašpar (Mladost, do 63 kg), Aron Šahini (Zamet, do 70 kg), Karlo Martić (Slavonski Brod, preo 70 kg), Luka Lović (Slavonski Brod, kate), Ines Grdenić (Velika Gorica, do 47 kg), Ana Vretenar (Rijeka, do 54 kg), Marina Barac (Zamet, preko 54 kg), Ivona Jovanović (Jadran, kate).

U juniorskom uzrastu će nastupiti Mario Prga (Hercegovina, do 55 kg), Boran Berak (TAD, do 61 kg), Ivan Martinac  (Hercegovina, do 68 kg), Enes Garibović (Varaždin, do 76 kg), Filip Barac (Zamet, preok 76 kg),  Anđelko Meter  (Croatia, kate), Damir Jurić (Delta, kate), Adnan Jusić (Delta, kate), Alen Hovan (Delta, kate),  Monika Berulec  (Tempo, do 48 kg), Ljiljan Pendić (Viktorija, do 53 kg), Anđela Stjepandić (Sokol, do 59 kg),  Maja Zorić (Opatija, preko 59 kg), Ema Matković (Sktermal, kate), Jana Ružićka (Sktermal, kate), Anja Lončar (Sktermal, kate).

U mlađeseniorskom uzrastu boje Hrvatske branit će Marijan Logarušić (Hercegovina, do 68 kg), Eugen Kanjir (Varaždin, do 78 kg), Zvonimir Živković (Volosko, preko 78 kg), Dijana Ćosić (Bregana, do 53 kg), Lea Bečirović (Susedgrad, do 60 kg), Danka Zorić (Opatija, preko 60 kg), Ivan Glavaš (Esseker, kate) i Maja Polenuš (Termal, kate).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.