Braća Zonjić “vladaju” kajakaškim sportom!

Braća Zonjić “vladaju” kajakaškim sportom!

Jadran je višestruki državni prvak, pobjednik ili nositelj medalja.

Kada je riječ o vrhunskim mladim sportašima nezaobilazno je ime Mateja Zonjića. Posljednji u nizu vrhunskih sportskih uspjeha dogodio se u austrijskom gradu Murau, gdje je održano Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama u juniorskoj i U23 konkurenciji u disciplinama klasični spust i sprint.

Na tom je natjecanju nastupilo 250 natjecatelja iz 20 zemalja, a Zonjić je,zajedno s Leonom Išpanom i Lukom Zubčićem postao svjetskim juniorskim prvakom,u utrci discipline sprint ekipno (3xC1), iza sebe su ostavili i takve velesile u ovom sportu kao što su Francuska, Češka i Italija. Zonjić je na istom tom međunarodnom natjecanju, zajedno sa Lukom Obadićem osvojio i brončanu medalju u disciplini klasični spust u kategoriji U23.

”Zlatni” dečko Matej Zonjić ima neretvanske ”gusarske” korijene, jer mu je otac Opuzenac, a on je treći u nizu braće koji osvaja medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Naime, njegova starija braća Jadran i Mihovil se bave istim sportom i osvajaju medalje već pet godina. Stariji brat, Jadran, dobitnik je nagrade ”Dražen Petrović” za najbolje mlade sportaše u Republici Hrvatskoj, a već je osvojio i dvije medalje u seniorskoj konkurenciji te je hrvatski reprezentativac u kajaku na divljim vodama.

Jadran je bavljenjem sportom započeo u NK „Zagreb“ u kojem je trenirao do 2008. godine. Kajakom na divljim vodama se počinje baviti 2009. godine u zagrebačkom klubu „Končar“.

Nastupio je kao hrvatski reprezentativac na dva Svjetska juniorska prvenstva.  Na potonjem, održanom 2013. u Loferu (Austrija), je u disciplini spusta, kategorija C1 postao pojedinačni svjetski juniorski viceprvak, a uz to je osvojio i dvije srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji te jednu brončanu medalju u paru s Lukom Obadićem.

Na Europskim juniorskim prvenstvima nastupio je 2012. u Solkanu (Slovenija) i 2014. u Banja Luci (BiH). Na prvom je osvojio brončanu medalju u disciplini spust, kategoriji 3xC1. Na drugom je osvojio četiri medalje, od kojih je uz dva srebra i broncu, jedna u ekipnoj konkurenciji bila i zlatna. Na ovom natjecanju je i njegov brat, Mihovil Zonjić, osvojio zajedno s bratom i još četvoricom kolega, broncu odnosno svoju prvu medalju na velikim natjecanjima, u disciplini spusta, kategoriji 3xC2.

Za seniorsku reprezentaciju Jadran je počeo nastupati i ostvarivati zapažene rezultate još kao junior, a najveći uspjeh do sad mu je osvajanje brončane medalje na Europskom prvenstvu održanom u Banja Luci 2015. godine u disciplini sprinta, kategorija 3xC1. Do medalje je došao kao uvjerljivo najmlađi član pobjedničkih ekipa, braneći boje Hrvatske skupa s višestrukim europskim i svjetskim prvacima Emilom Milihramom i Igorom Gojićem.

Jadran je višestruki državni prvak, pobjednik ili nositelj medalja na više domaćih i međunarodnih natjecanja te nositelj brojnih nagrada i priznanja na razini Grada Zagreba i naše Domovine.

Spomenimo da je 2013. godine, zajedno sa svojim klupskim i reprezentativnim kolegama Lukom Obadićem i Ivanom Tolićem, osvajač nagrade „Dražen Petrović“ za najbolje mlade sportaše u Republici Hrvatskoj,  koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.