Branko Šubić hoda od Knina do Petrinje

Branko Šubić hoda od Knina do Petrinje

Akcija u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Prije dvije godine Branko Šubić je skrenuo pozornost javnosti na sebe akcijom u kojoj je u pet dana prehodao udaljenost od Vukovara do njegovog grada Petrinje. Ukupno 265 km, što je 53 km u prosjeku svakoga dana, po temperaturama koje su početkom kolovoza na užarenom asfaltu po kojemu je Branko hodao znale dosezati i do 55 Celzijevih stupnjeva.

Možda za današnje ultramaratonce i “ironmene” to i nije neki podvig, ali za tada 55-godišnjaka koji nikada do priprema za tu akciju nije prešao niti polumaraton, to je bilo ostvarenje vrijedno divljenja. Toliko da su ga prepoznali i Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo branitelja RH i Grad Petrinja koji su bili pokrovitelji akcije.

Nedavno je Šubić objavio kako za ovu godinu priprema novu akciju.
– Ovog puta polazna će točka biti Kninska tvrđava, mjesto na kojemu se tradicionalno održava središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti uz koju je vezana i moja akcija. Do Petrinje je udaljenost gotovo identična kao i od Vukovara, a uz očekivane ekstremno visoke temperature dodatni izazov će biti zahtjevna konfiguracija terena pa će tako ukupni uspon biti preko 2.000 metara, te isto toliko spusta. Zbog toga sam dodao još jedan dan za hodanje u odnosu na prošlu akciju – otkrio je Šubić.

Tako će bivši hrvač Gavrilovića iz generacije zlatnog olimpijca Vlade Lisjaka, zatim nesuđeni nogometni sudac te naposljetku istaknuti djelatnik Hrvatskog pikado saveza (bio izbornik muške pikado reprezentacije koja je 1999. bila prvak Europe), od 31. srpnja do 5. kolovoza u šest dana prehodati ukupno 264 km.

Postaje za odmor i noćenje će biti u Gračacu, Udbini, Plitvičkim jezerima, Slunju i Topuskom, a dolazak u Petrinju je planiran za 5. kolovoza u sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.
– Kao i prošle godine želja mi je u mjestima kroz koja prolazim posjetiti spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, te se pokloniti i zapaliti svijeće. To je osnovna svrha moje akcije, ne dopustiti da u zaborav padnu oni koji su dali svoje živote za Hrvatsku – poručio je Šubić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.