Braslav Turić, izbornik košarkašica za HR: Za EP 2015. moramo okupiti najjače snage

Braslav Turić, izbornik košarkašica za HR: Za EP 2015. moramo okupiti najjače snage

- Prvo moramo vidjeti koje će se igračice odazavati. Ove smo godine imali problema s playmakerima. Dosta otkaza.Neće nam biti lagano ako ne odemo s najjačim snagama, objašnjava Turić

Braslav Turić

Najbolje hrvatske košarkašice nakon uspješnog reprezentativnog ljeta trenutačno su okupirane klupskim obavezama. Prvi centar reprezentacije Luca Ivanković uspješno je otvorila epizodu u Turskoj, dok će najbolja igračica u kvalifikacijama za EP Jelena Ivezić ove sezone braniti boje talijanske Raguse.

Hrvatska je uspješno odrađenim kvalifikacijama stekla pravo nastupa na Eurobasketu sljedeće godine. Domaćini su Mađarska i Rumunjska od 11. do 28. lipnja. Ždrijeb za skupine održat će se za otprilike mjesec i pol dana u Budimpešti (29. studenog).

– Trenutačno nema nekih reprezentativnih akcija budući da je počela klupska sezona. Čekamo ždrijeb. Očekujemo lakšu skupinu. Voljeli bi nešto lakšu skupinu, objašnjava hrvatski izbornik Braslav Turić.

Trener Medveščaka izborničku je poziciju preuzeo uoči samog početka kvalifikacija. Unatoč brojnim otkazima uspio je Hrvatsku odvesti na još jedno veliko natjecanje.

– Kvalifikacije smo rezultatski odradili na najbolji mogući način: četiri utakmice i isto toliko pobjeda te se kao prvi u skupini plasirali na EP. Najteže su mi bili otkazi naših playeva Jelavić i Ciglar, svaka iz svoga razloga, a znamo što uloga playmakera znači za svaki tim. Međutim, pronašli smo rješenja i uspješno odradili kvalifikacije.

Ženska košarka se unatoč financijskim problemima domaće lige ipak diže. To pokazuje i skok reprezentativnih selekcija na FIBA-inim ljestvicama. Pozitivan trend nastavio bi i dobar rezultat u Mađarskoj i Rumunjskoj…

– Prvo moramo vidjeti koje će se igračice odazavati. Ove smo godine imali problema s playmakerima. Dosta otkaza.Neće nam biti lagano ako ne odemo s najjačim snagama. Ako želimo dobar rezultat na Europskom prvenstvu morat ćemo doći u najjačem sastavu, zaključuje Turić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.