Kolumna Milke Milinković: Brazil danas, jučer, sutra!

Kolumna Milke Milinković: Brazil danas, jučer, sutra!

Svakako raduje svakodnevno osvajanje medalja i u svim ostalim sportovima, pa tako i onima koji nisu "razvikani", kao što je na primjer rukomet gluhih

Lijepo je bilo gledati ovih dana Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu i nastupe naše nogometne reprezentacije. Zaista je nestvarno vidjeti koliko medijske pozornosti u cijelom Svijetu može privući jedno sportsko natjecanje, te je očito da je sport fenomen koji očarava kako sportaše tako i ljude koji se ne bave sportom do te mjere da u drugi plan padnu svi ostali ekonomski i slični problemi.

Sve te slike me podsjećaju na moje nastupe na paraolimpijskim igrama, te je neopisiv osječaj nastupiti na sportskom borilištu pred osamdeset ili deveteset tisuća ljudi, to je svakako osječaj za koji vrijedi kontinuirano trenirati i davati sve od sebe. Također veseli što je gledanost i medijska praćenost paraolimpijskih igara a samim time i sporta osoba s invaliditetom sve veća. Doprinos tome svakodnevno daju i naši reprezentativci sportaši s invaliditetom, koji su u prvoj polovni 2014. zabilježili značajne uspjehe, te nam daju nadu u još bolje rezultate na sljedećim paraolimpijskim igrama, koje će se također održati u Rio de Janeiru 2014. godine.

Možemo žaliti za činjenicom da je naš reprezentatativac u alpskom skijanju Dino Sokolović ispao u drugoj vožnji slaloma na zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju- kakav bi to tek uspjeh bio za Hrvatsku da je osvojio medalju…

Prvi naši reprezentativci koji će zasigurno nastupiti u Riu su svakako atletski reprezentativci Zoran Talić i Mikela Ristoski, oboje su postavili nove svjetske rekorde u disciplinama skok u vis i troskok, na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u atletici za osobe s intelektualnim teškoćama u Nizozemskoj. Ovo dvoje mladih sportaša svakako su pretendenti za paraolimpijske medalje.

Svakako uz njih treba napomenuti i naše reprezentativke u stolnom tenisu Sandru Paović koju svi znaju i mladu Anđelu Mužinić koje su zabilježile izvrsne nastupe na mnogobrojnim natjecanjima, a mnoge mlade zvijezde tek trebaju doći.

Svakako raduje svakodnevno osvajanje medalja i u svim ostalim sportovima, pa tako i onima koji nisu “razvikani”, kao što je na primjer rukomet gluhih. Nažalost je malo poznata stvar da je Hrvatska u povijesti uvijek bila rukometna velesila u sportu gluhih. Hrvatska reprezentacija gluhih u rukometu osvojila je zlatnu medalju na prvom rukometnom svjetskom prvenstvu, međutim bitno je naglasiti da ovo nije bilo “prvo” prvenstvo jer su se prijašnja svjetska prvenstva u rukometu održavala u sklopu Olimpijade gluhih.

Stoga uz sve navedene rezultate za nestrpljenjem očekujemo nastavak natjecanja nakon ljetne stanke…

 

 

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.