Brleković oštro: “Ako je HNS ignorirao svastiku institucije ga moraju kazniti”

Brleković oštro: “Ako je HNS ignorirao svastiku institucije ga moraju kazniti”

Ivan Brleković kritizirao je HNS...

Foto www.hns-cff.hr

Hrvatski nogometni savez će mjesec dana strahovati od Uefine kazne za svastiku na Poljudu. Bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković je za Index.hr izjavio: “Mislim da HNS nije saznao za svastiku neposredno prije utakmice jer su mediji objavili fotografije na kojima se kukasti križ vidi i na treningu. No, bez obzira kada su saznali oni su imali mogućnost tražiti od delegata odgodu utakmice od 30 do 45 minuta i otkloniti štetu. Nije to neki veliki problem. Ako su mislili da je štetu nemoguće riješiti trebali su postupiti moralno, objaviti što se dogodilo i tražiti da se utakmica ne odigra. Tada bi bili junaci i znatno bi umanjili sramotu. No, oni su inertni i ne mogu shvatiti da su bili toliko nepromišljeni.”

Nastavio je: “Na velikim natjecanjima se više puta događao prekid utakmice zbog više sile. Tu ne mislim na huliganske nerede. Tako je u osmini finala Svjetskog prvenstva 1994. godine kratko bila prekinuta utakmica Bugarske i Meksika jer se srušio gol. Utakmica tadašnje Jugoslavije i Hrvatske 1999. godine u Beogradu prekinuta je zbog nestanka struje.”

Objasnio je: “Događaji u hrvatskom nogometu su postali jako ozbiljni. Sad to komentiraju stranke, predsjednica i premijer. Krivcima za ovo je svejedno dali je to kukasti križ, zvijezda ili prorok Muhamed. Napravili su svastiku jer su znali da Uefa to najstorže kažnjava. Nije to nacizam i fašizam, nego akcija protiv odgovornih u Savezu. Čelnici HNS-a krivnju prebacuju na ljude koji su održavali travnjak. Pa njima su krivi ljudi koji mukotrpno rade za sitnu plaću. Uvijek su im svi ostali krivi i ne zanima ih što su oni od ponedjeljka kontrolirali stadion i postavljali svoje osiguranje. Pa to je smisleno kao da za pad aviona okrivite stjuardesu.”

Ne očekuje tešku kaznu: “Nije bilo gledatelja i nema isprike o nemogućnosti kontroliranja navijača kao na San Siru. HNS je organizator i samim time je krivac.”

Ponudio je rješenje: “Oni su priznali da su znali za svastiku prije utakmice i mislim da država mora poduzeti neke mjere. Premijer mora naložiti da institucije istraže ovaj događaj uključujući i činjenicu da je HNS unaprijed znao za svastiku. Institucije moraju sankcionirati organizatora zbog sramoćenja Hrvatske.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.