Bruno Marić pobijedio Uefu: Odšteta ‘tek’ 150 tisuća kuna

Bruno Marić pobijedio Uefu: Odšteta ‘tek’ 150 tisuća kuna

Županijski sud u Bjelovaru donio je presudu u sporu Brune Marića protiv Uefe.

Foto: Gettyimages

Konačno je okončan sudski proces između hrvatskoga suca Brune Marića i krovne europske nogometne organizacije, u kojemu je daruvarski arbitar tužio Uefu za narušavanje ugleda optužbama za sudjelovanje u namještanju utakmice.

Marić se za tužbu odlučio nakon što je Uefin istražitelj Robin Bokšić poslan rasvijetliti sumnje za namještanje utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Hajduka 2009. godine te bez pravih dokaza optužio upravo Marića.

Daruvarski je djelitelj pravde pravomoćnom presudom dobio 150 tisuća kuna odštete (od traženih milijuna eura), iako je Županijski sud u Bjelovaru prvotno odredio iznos od 750 tisuća kuna.

Priopćenjem se javnosti obratio i Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj.

Poštivanje ljudskih prava, u koja svakako spada i ljudsko dostojanstvo, spada u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Kao odvjetnik Brune Marića držim moralnom obvezom svih medija u Republici Hrvatskoj koje je UEFA putem svojih dužnosnika zlouporabila lansirajući teze o korumpiranosti u hrvatskom nogometu s naglaskom na suca HNS-a Brunu Marića, da nakon pravomoćnosti sudske odluke Županijskog suda u Bjelovaru objavi sukus te odluke, koji dostavljam u privitku, a sve u cilju barem djelomične rehabilitacije moje stranke. Držim da je to u interesu ne samo Brune Marića, već i sudačke organizacije, HNS-a, hrvatskog sporta i hrvatskog društva uopće i konačno etike hrvatskih medija.

Naime, nakon što je predsjednik UEFA-e na 100-godišnjici HNS-a na svečanom obilježavanju drsko i nepristojno zlorabio ulogu počasnog gosta da bi krajnje neutemeljeno optužio hrvatski nogomet za korupciju, uslijedilo je od te iste UEFA-e slanje agenta provokatora Robina Bokšića u Hrvatsku sa zadatkom da optuži Brunu Marića za primanje mita u utakmici Dinamo – Hajduk. Prevarom je uspio prodati priču “Sportskim novostima” koju su nakon toga objavili svi mediji u Hrvatskoj i mjesecima “vrtjeli”. Rezultat je kompromitacija suca Brune Marića bez presedana, koji svojim ponašanjem, a poglavito suđenjem nije dao nikakvog povoda.

Sud je na temelju niza dokaza utvrdio da je kalvariju Brune Marića uzrokovao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić koji je Sportskim novostima dao neprovjerene i klevetničke informacije o namještanju utakmice Dinamo – Hajduk.

Kako bih opisao opseg kompromitacije kojoj je bio izložen Bruno Marić dopustite mi citirati utvrđenja suda iz predmetne presude:

– “…da su nakon objave članka u Sportskim novostima dana 26. srpnja 2010. godine i svi drugi mediji u Republici Hrvatskoj prenosili navedene informacije te izvještavali o ovoj aferi na izrazito senzacionalistički i u odnosu na tužitelja (Bruno Marić), negativno intoniran način

– da je tužitelj prikazan u javnosti kao nestručna i korumpirana osoba i počinitelj kaznenih djela,

– da je sve to kod javnosti izazvalo izniman prezir i prijekor u sredini u kojoj tužitelj živi, ali i na teritoriju cijele Republike Hrvatske,

– da je tužitelj doveden u situaciju u kojoj su mu zbog izazvane afere uništeni obiteljski mir, osobni i profesionalni ugled i čast

– da se tužitelj morao braniti od svakodnevnih napada u medijima, od sumnjičavih pogleda, prijezira, upiranjem prstom u njega, od javnog prijekora društva, te da je došlo do nemogućnosti profesionalnog napredovanja u nogometnom suđenju, budući da je nakon objave predmetne informacije bio suspendiran od suđenja na nogometnim utakmicama,

– da je nakon jedne godine od suspenzije na suđenjima u nogometnim utakmicama trpio negativno skandiranje publike na stadionima, javno izrugivanje, uvrede, prijetnje smrću, te iznošenje optužbi da je svako njegovo suđenje loše i sumnjivo, da su sve te informacije i nadalje dostupne na internetu…”

Ostavljajući po strani uvredljivi dosuđeni iznos naknade koristim prigodu obavijestiti hrvatsku javnost da je dakle ovom presudom pravomoćno utvrđena odgovornost UEFA-e i time skinuta svaka odgovornost i sumnja u visoko profesionalno suđenje Brune Marića u spornoj utakmici Dinamo – Hajduk.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.