Buđenje u drugom poluvremenu: Norveška ‘šaptom pala’ poslije HR uragana

Buđenje u drugom poluvremenu: Norveška ‘šaptom pala’ poslije HR uragana

Hrvatska se osvetila Norveškoj za poraz u Stavangeru te ponovno izbila na čelno mjesto kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo.

Nije to bila vrhunska predstava za rukometne ‘sladokusce’, ali Željko Babić i Pero Metličić uspješno su dočekali svoju prvu pobjedu na hrvatskoj klupi. Revanš je uspio, Norvežni su iz baroknog grada na koncu ispraćeni s rezultatom 31:25.

Baš kao i u Stavangeru, i u varaždinskoj je Areni u utakmicu bolje startala Norveška. Našim rukometašima kao da su bile vezane i ruke i noge; već u prvih pet-šest minuta iskazali smo slabosti koje su nas uostalom i ‘koštale’ poraza prije nekoliko dana pa su tako gosti u počecima uspješno održavali dva-tri pogotka prednosti.

Hrvatskoj je glavu iznad vode u tom periodu uglavnom držao dvojac Mirko AlilovićDomagoj Duvnjak; potonji se vratio na ‘svoju’ reprezentativnu poziciju srednjeg veznog (u Norveškoj je Slišković preuzeo ulogu razigravača), a rezultat toga bilo je i mnogo više lopti na crtu i prema krilima. Ono što nam je kronično nedostajalo u prvom susretu.

Međutim, iznova je porozna bila – obrana. Čini se kako kaubojima još uvijek nisu potpuno ‘sjele’ defenzivne ideje izbornika Babića; blok nije bio pretjerano djelotvoran, Alilović se trsio koliko je mogao, a nerijetko su nas Norvežani navukli na jeftinu foru odvlačenja igrača i otvaranja prostora.

Norveški stroj konačno je malo posustao poslije polovice prvog poluvremena. Hrvatska se uspjela obraniti u nekoliko navrata i naposljetku stići do izjednačenja (9:9) upravo norveškim oružjem – brzom kontrom i efikasnim završetkom akcije. Uslijedilo je i hrvatsko vodstvo – Alilović je napravio svoj posao, zaustavio neugodan udarac s krila, a Ivan Čupić mirno realizirao sedmerac za 10:9.

Igrala je Hrvatska u tom trenu s igračem manje, no ni to nas nije spriječilo da još jednom brzom kontrom i Štrlekovom sigurnom realizacijom odmaknemo na dva razlike. Održavala se takva konstelacija snaga neko vrijeme, a nešto više živosti još je jednom s dvije dobre obrane unio Alilović, nakon čega je Hrvatska preko Sliškovića i Štrleka stigla do najveće prednosti (+4).

Trgnuli su se Norvežani i umalo se odmah vratili na jedan pogodak minusa, no ispriječio im se na tom putu nesavladivi Alilović. Nismo, međutim, uspjeli do kraja poluvremena održati čak ni izjednačen rezultat –  sve je očitije kako kauboji vrlo teško igraju pod pritiskom vodstva i raspadaju se (osobito u obrambenom smislu) čim do njega dođu. Bilo je tako i u posljednjih pet minuta prvog dijela, kad smo uspješno i vrlo efektno od +4 stigli do -1.

Relativno brzo stigla je Hrvatska do izjednačenja, a preko Zlatka Horvata i Domagoja Duvnjaka ubrzo i do novog vodstva (22:18). Furiozno, kao i u prvih 30 minuta, odlijepili smo se na četiri razlike, ali ovoga je puta i obrana bila na visini zadatka – osobito je veselje tako prouzročio, primjerice, jedan dobar Gojunov blok.

Nekoliko se minuta brojke na semaforu nisu mijenjale, a ‘sušu’ je najzad prekinuo Erevik u trenucima kad je Norveška na terenu bila – s igračem manje. Pomak u igri kauboja, u odnosu na protekla tri poluvremena protiv iste ekipe, bio je očit, ali valja spomenuti kako su i Norvežani počeli osjetnije griješiti. Pojavila se uskoro i u njihovim redovima nervoza, a Hrvatska je svesrdno koristila ‘poklonjene’ sedmerce i brojna nesmotrena isključenja.

Prednost je od toga trenutka samo rasla. Hrvatskoj je za uvjerljivu pobjedu na koncu bilo dostatno i petnaestak dobrih minuta u drugom poluvremenu, tijekom kojih su na teren prenijeli dio novih ideja i nove koncepcije novog izborničkog para. Lopta je išla brzo, nije bilo nerezonskih udaraca, obrana je bila na visokoj razini (zajedno s vratarima), a premda Norvežani nisu bili opasni i ubojiti kao u prvom ogledu, hrvatski su rukometaši dokazali kako im je u Stavangeru nedostajalo – malo sreće i koji zajednički trening više.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.