KOLUMNA "I TI TO MOŽEŠ!"

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Formula je jednostavna: AKTIVNOST - UMJERENOST - SOCIJALIZACIJA!

O pretilosti u djece smo već pisali. Podsjetit ćemo na članke naše kolumnistice Anite Brezović koja je o pretilosti u djece napisala dva članka i pritom pogodila ‘u sridu’ tog današnjeg sveprisutnog problema. Prvi članak koji obrađuje tu temu nazvala je pravim imenom „Kuga suvremenog doba!“

Zašto baš kuga? Jednostavno , statistika je odgovor, a ona je poražavajuća i zato je ‘Kuga’ pravo ime za sveprisutni problem. Ljudi očito ne shvaćaju razorne posljedice koje pretilost za sobom vuče, a koja uvelike utječe i na kvalitetu života svakog čovjeka. Nije stvar samo vanjštine, nego je stvar i nutrine. Fizički izgled stvara tzv. domino efekt koji se naslanja onda na psihičko stanje i naposljetku na ono najbitnije zdravstveno stanje čovjeka. Tu ne govorimo o fizičkom izgledu na koji ne možemo utjecati, primjerice na gene, fizičke predispozicije, jer nekom je priroda dala ljepotu, drugom je dala nazovimo  ‘prosječnu ljepotu’ i velika većina nas pripada upravo toj kategoriji, ‘kategoriji čistog prosjeka’.

No, debljina je faktor na koji možemo svi utjecati i na kojemu možemo raditi. Umjerenost je ta čarobna formula, a kako biti umjereni kad živimo u svijetu brzine i stalnoj izloženosti stresu, ‘ juri tu, juri tamo, uvijek i svuda samo brzo, brzo’ i kao da smo „roboti“. Svatko na taj stres reagira na svoj način, no najčešće ‘potežemo’ za onim brzim rješenjima, instant hranom, nezdravim napitcima i ostalim porocima, čast iznimkama. Takav obrazac ponašanja onda namećemo i svojoj djeci, jer mi smo ti koje oni nesvjesno kopiraju, naš stil života onda postaje i njihov. Vlastitim primjerom možemo utjecati na mnoge stvari. Kako je ono rekao veliki  Mahatma Gandhi: „Be the change you want to see in the world“ ili u prijevodu „ Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“ Da, budimo mi ta promjena. Svijet ne možemo mijenjati, on ima svoju putanju, ali ako promijenimo sebe i svoje obrasce ponašanja, indirektno utječemo i na svoju okolinu koja nas nesvjesno ili svjesno ‘slijedi’.

S profesionalnog stajališta kako prevenirati pretilost u dječjoj dobi? Udruženjem snaga, misleći se pritom na obitelj, obrazovne institucije i cjelokupni zdravstveni sustav. Cilj primarne prevencije pretilosti trebao bi potaknuti djecu i mlade da usvoje zdrav način života, a to je kao ‘trčanje na duge staze’, iziskuje dugotrajnu motivaciju velikog broja sudionika različitog profila iz spomenutih kategorija. Hrvatska još ne ‘barata’ rezultatima sustavnih nacionalnih istraživanja o učestalosti pretilosti u dječjoj dobi, no statistika niti ne treba, dovoljno je osvrnuti se oko sebe i vidjeti navike mladih. Sve veći broj punašne djece na cesti sa porocima u jednoj ruci, a u drugoj ‘junk food’, a onda pridodajmo tehnologiju koja najčešće vezuje mlade za stolicu i dobili smo formulu RIZIČNIH ČIMBENIKA , a uz to se naslanja i dječji pubertet u kojem hormoni ‘bujaju’. Kad se sve sagleda upravo smo izvršili identifikaciju problema. Sljedeći korak je proaktivno djelovanje roditelja, obrazovnih institucija i zdravstvenog sustava, uključimo tu i medije, obzirom da oni delegiraju trendove .

Kao i u svemu, navika nije nešto što se stvara preko noći. Usvajanje navika je dugotrajan proces. Jednom stečeno ponašanje postaje unificirani obrazac ponašanja pojedinca koji traje, a na njemu treba raditi, kako rade i sportaši koji odricanjem stižu do uspjeha. Zato budimo sportaši i u našim malim životima, kreirajmo za sebe zdrave navike –AKTIVNOST, URAVNOTEŽENA RAZNOVRSNA PREHRANA (UMJERENOST) i naposljetku SOCIJALIZACIJA!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.