Čarobnjak iz Umaga: Lino Červar

Čarobnjak iz Umaga: Lino Červar

Čarobnjak iz Umaga, Lino Červar nizao je uspjehe sa svim momčadima koje je vodio.

Lino Červar do danas je ostao najuspješniji izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije. Nakon što je preuzeo nacionalnu selekciju vodio je momčad do brojnih odličja te popularizirao rukomet kao sport. Rukometna reprezentacija koju je Červar preuzeo 2002. bila je posljednja na europskom prvenstvu, a za nepune dvije godine postala je olimpijskim i svjetskim prvakom.

Lino Červar rođen je 22. rujna 1950. godine u istarskim Delićima. Međutim, obitelj mu se preselila u Umag kada je imao pet godina, grad u kojemu živi dan danas. Lino je imao vrlo teško djetinjstvo, obitelj mu je bila vrlo siromašna. S 12 godina izgubio je majku od leukemije te ostao sam s ocem. Tada mladog Červara to nije spriječilo da nastavi školovanje, te je nakon završene srednje škole upisao Pedagošku akademiju koju je završio 1973. godine.

Nakon završenog fakulteta jedno kratko vrijeme je predavao hrvatski jezik u talijanskog školi, međutim taj posao mu se nije sviđao. Nakon napuštanja učiteljskog zvanja postao je urednik glasila Arenaturist, usporedno s poslom razvila se ljubav prema rukometu. Trenersku karijeru je započeo u klubu Tirko iz Novigrada 1974. godine, da bi zatim postao trener Istraturista iz Umaga 1980. godine. Červar se već tada pokazao kao sposoban vođa, kada je postao trener, klub se nalazio u petog ligi, da bi nakon pet sezona ušli u prvu Saveznu ligu Jugoslavije.

Od 1991. godine Lino Červar radio je kao trener u austrijskom ASKO SVVW Klagenfurt. Angažman u Austriji potrajao je tri godine nakon čega Červar odlazi u Italiju, gdje 1994. postaje izbornik talijanske rukometne reprezentacije i direktor svih talijanskih selekcija. U šest godina vođenja talijanske reprezentacije, Lino je izborio prvi nastup Italije na Europskom i na Svjetskom rukometnom prvenstvu, te drugo mjesto na Mediteranskim igrama. Červar je u Italiji izdao knjigu naziva „Moje viđenje rukometa“ 1998. godine.

Nakon uspješnih godina u Italiji, Červar se 2000. vraća u Hrvatsku te preuzima funkciju trenera tadašnjeg Badel 1862 Zagreb. Godinu dana nakon preuzimanja zagrebačkog kluba, s istim postaje prvak Hrvatske. Červaru je 2002. ponuđena uloga izbornika hrvatske rukometne reprezentacije, posao koji je objeručke prihvatio. Vrlo brzo je revitalizirao reprezentaciju te ju odveo do prvog zlata na svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine. Lino je usporedno s reprezentacijom obavljao funkciju trenera talijanskog RK Papilon Conversaon, s kojim je osvojio talijanski Kup iste godine. Hrvatska reprezentacija je 2004. nastupila na Europskom prvenstvu, na kojemu je izborila četvrto mjesto, te sada legendarne Olimpijske igre u Ateni, gdje je Hrvatska osvojila zlatnu medalju.

Nije to bio kraj Červarovih uspjeha, 2005. osvojio je s reprezentacijom srebro na SP u Tunisu, pa srebro na SP u Hrvatskoj. Červarovim uspjesima s reprezentacijom možemo dodati još dva srebra na Europskim prvenstvima, u Norveškoj 2008. Godine, te u Austriji 2010. Godine. Nakon turnira u Austriji, Lino se odlučio povući s mjesta izbornika.

Červarovo trenersko umijeće bilo je vidljivo i iz reprezentativnog kao i iz klupskog rukometa. RK Zagreb pod trenerskom palicom Line Červara osvajao je Prvenstva hrvatske šest godina za redom, počevši od 2004. godine.

Červar se tako odlučio za novi izazov te je 2009. godine postao trener RK Metalurg Skoplje a 2016. trener nacionalne selekcije Makedonije. Kao i u ostatku karijere, u Makedoniji je imao ogroman uspjeh. Uključujući šest prvenstava Makedonije s Metalurgom te povijesni plasman u četvrtfinale EHF-ove Lige prvaka. Plasman ostvaren zahvaljujući pobjedama protiv rukometnih velikana poput Barcelone, Paris St. Germaina i Koldinga.

Lino Červar ujedno je i dobitnik dvije Državne nagrade za sport “Franjo Bučar”, 2003. nagradu je dobio osobno, dok je 2004. godine nagradu prihvatio u sklopu reprezentacije.

Lino Červar je sretno oženjen sa suprugom Klaudijom, ženom koju je upoznao na plesu u Novigradu. U braku su od 1975. godine, te imaju dvije kćeri Ranku i Anu, obje kćeri su se udale, tako da je Lino ujedno ponosni djed četvero unučadi: Mire, Nike, Roka i Marka.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.