Cedevita predstavila pojačanja, Ukić: Svjestan sam velikih očekivanja, meni je drago da je tako

Cedevita predstavila pojačanja, Ukić: Svjestan sam velikih očekivanja, meni je drago da je tako

U Domu košarke Cedevita u subotu su predstavljeni novi igrači Cedevite Roko Ukić, Marko Arapović i Karlo Žganec.

Marko Arapović, Roko Ukić i Karlo Žganec/www.kkcedevita.hr

U Domu košarke Cedevita u subotu su predstavljeni novi igrači Cedevite Roko Ukić, Marko Arapović i Karlo Žganec. Riječ je redom o hrvatskim reprezentativcima. Ukić je kapetan seniorske reprezentacije, s kojom je trenutno na pripremama za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, Arapović je na U18 Europskom prvenstvu ovog ljeta Hrvatsku kao prvi strijelac i drugi skakač svoje momčadi predvodio do bronce, a Karlo Žganec na U20 Europskom prvenstvu ovog je ljeta bio prvi strijelac i drugi skakač reprezentacije koja je završila na četvrtom mjestu.

Prvi je riječ, međutim, dobio trener Cedevite Jasmin Repeša:

– Dozvolite da dečkima zaželim dobrodošlicu u naš klub. S obzirom da zastupamo izuzetno bitnu kompaniju na ovim prostorima, bitna nam je i ljudska kvaliteta kod naših igrača i pristup koji imaju u onom obaveznom dijelu igre, a sva trojica tu su zaista vrhunska. Znamo da svi imaju talenta i da su spremni za izazov. Bitno je da se ovdje osjećaju dobro, da napravimo dobre pripreme i da imamo dobru sezonu. Imamo puno igrača koji su za klub vezani dugoročno, isto kao i ja. Imamo viziju što ćemo danas, što ćemo za godinu, što za dvije, a što za tri i to je ono što je najbitnije jer bez dobrog planiranja jako je teško opstati u Europi s budžetima kakvi jesu na Balkanu.”

Roko Ukić posljednjih je 10 godina igrao u inozemstvu u euroligaškim i NBA klubovima. Dugo je vremena prošlo otkad je zadnji put nastupao za hrvatski klub (Split u sezoni 2004/2005), a novinarima se obratio nakon što je na pressicu stigao direktno s treninga reprezentacije: “Da budem iskren, sad sam konkretno u filmu reprezentacije, tako da se sad teško prešaltati i reći nešto pametno. U svakom slučaju ekipa je specifično složena. Imamo puno igrača koji su u super godinama kad mogu napraviti jedan iskorak. Tako da mislim da možemo svi biti optimistični za ono što nas čeka u sezoni. Klub će se boriti da na svim frontovima igra pravu košarku i napravi dobar rezultat. Nadam se da ćemo biti spremni i da će sezona biti prava.”

Jasno je da je Ukić ujedno glavna zvijezda prelaznog roka Cedevite i svi od njega očekuju da bude nositelj svoje nove momčadi:

– Očekivanja od mene su manje više ista otkad sam imao 18 godina. Meni je drago da je tako. To samo znači da imam određene vještine i da ljudi s nekim pravom nešto očekuju. Jedino što imam uglavi je želja da budem zdrav i spreman, a za sve drugo se ništa ne brinem.

Mladi dvojac pod košem, Žganec i Arapović, s Cedevitom su potpisali višegodišnje ugovore. Iako su još veoma mladi, Repeša je istaknuo kako u ovom trenutku nije planirano dovođenje još jednog visokog igrača. Gleda se dugoročna korist momčadi, a ne kratkoročna.

– Da bi bili dobri u Top 16 nama bi trebao još jedan super iskusni igrač na dva-tri i još jedan visoki igrač. No, ne možemo dovesti igrača koji bi donio prevagu na razini Eurolige, a dovoditi nove igrače na razini kvalitete onih koje već imamo bilo bi jako loše jer bi zagušili razvoj naših trenutnih igrača. Ako bi se na tržištu pojavilo nešto što udovoljava našim kriterijima onda se možemo dogovoriti s čelništvom kluba, istaknuo je Repeša.

Samim time, ni posudba Arapovića ili Žganeca u takvoj situaciji ne dolazi u obzir.

– Oni će minutažu zaslužiti svojim radom i pristupom i dobit će je. Znamo da idemo u određeni rizik. No, ja si to mogu dopustiti u jednoj sredini gdje su odnosi transparetni i korektni. Hoćemo li imati dva ili više poraza nego da imamo dvojicu igrača koji bi bili nositelji neće praviti razliku. Nitko se neće uspaničiti, niti praviti nervozu. Ne bježimo od toga da svojim radom podižemo kvalitetu svkaog pojedinca i da u određenom dijelu sezone budemo spremni da se sa svakim u Europi potučemo, dodao je Repeša.

Što se tiče Eurolige, Ukić je istaknuo da će ključan biti start:

– Prva tri kola će dosta toga odrediti. Moramo biti veoma spremni iz razloga što naša ekipa kad se malo bolje pogleda nema toliko iskustva igranja u Euroligi u usporedbi s nekim drugim ekipama, koje možda nisu bolje i kvalitetnije, ali su ipak iskusnije.

Nakon Repeše i Ukića riječ je dobio Žganec:

– Izrazito sam zadovoljan što sam došao u ovako velik klub, s jakom vizijom. Zadovoljan sam što imam stručni stožer od kojeg mogu puno naučiti. Tu ima puno kvalitetnih igrača od kojih također mogu učiti i nastojat ću se dokazati. Sigurno da smo svi željni dokazivanja i mislim da u ovoj sezoni možemo napraviti još jedan iskorak. Na nama je da radimo što bolje i rezultati će doći sami po sebi.

– Odlučio sam se za prelazak iz Cibone prvenstveno zato što u Cedeviti mogu samo dodatno napredovati i ići dalje, izjavio je Marko Arapović, koji je u Cedevitu stigao iz najvećeg rivala. “S onim što sam dosad vidio u klubu sam veoma zadovoljan. Cedevita ima odličan trening-centar i uvjeti su zaista vrlo dobri. Suigrači su odlični, kao i stručni stožer i vjerujem da ćemo dobro raditi.

Arapovića su novinari upitali što je bio razlog njegove odluke za prelazak u Cedevitu.

– Prije svega trener, koji je odličan i puno će mi pomoći u daljnjem razvoju, a opet je važna i organiziranost kluba. Nisam imao potrebe za odlazak u inozemstvo jer tu imam sve što je potrebno, odgovorio je kapetan hrvatske juniorske reprezentacije.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.