Celulit – Estetski poremećaj „modernog doba“

Celulit – Estetski poremećaj „modernog doba“

Izvor: Instagram/ @peanutbas

Poznatiji pod nazivom „narančina kora“, celulit je jedan od glavnih estetskih problema današnjice, prvenstveno u žena (sve češće i muškaraca) koji se povezuje uz pojam debljine. Internetskim stranicama, oglasima, brojnim časopisima i ostalim izvorima podataka kruže različite priče o tome što je celulit te kako ga se riješiti jednom zauvijek. Dobivamo najčešće krive informacije na svakome koraku te se vodimo za savjetima i trikovima koje nam je nametnula određena populacija kojoj je u interesu što bolje plasirati i prodati uslugu. Kroz daljni tekst pojasniti ćemo što je celulit te kako nastaje, koji čimbenici mogu pogoršati stanje i kako možemo reducirati njegovu pojavu.

ŠTO JE CELULIT?

Celulit je estetski poremećaj izazavan promjenom masnih stanica vezivnoga tkiva smještenih duboko u potkožju (lat. hypodermis) koji se na površini kože očituje u obliku nepravilnih nabora što izgledom podsjećaju na narančinu koru.

Izvor: Wawebreakmedia Ltd/Wawebreak Media/Getty Images

GENI KAO GLAVNI KRIVAC

Celulit je prvenstveno uvjetovan genetskim faktorom na što ne možemo bitno utjecati. Njime nam je određena građa i funkcija potkožnoga masnog tkiva. Primjerice, ako usporedimo građu ženskog i muškog potkožja znatno je veća prisutnost masnih stanica lipocita (adipocita) u žena nego što je to u muškaraca. To je posljedica razlike u koncentraciji hormona estrogena kao nasljednog faktora koji se u zdravih žena izlučuje u znatno većoj količini; posebice u vrijeme puberteta, tijekom trudnoće i dojenja ili uslijed hormonalne terapije tj. kontracepcije. Jedna od funkcija estrogena jest da uvjetuje pojačano nakupljanje masnoga tkiva i zadržavanje vode u organizmu.

Izvor: Designua

GDJE I KAKO DOLAZI DO STVARANJA CELULITA?

Celulit nastaje iz masnih stanica smještenih duboko u potkožju, a sama debljina potkožja može varirati ovisno o dijelu tijela kojega prekriva te uhranjenosti pojedinca. Masne stanice odgovorne su za skladištenje masti i ujedno su glavni izvor energije. Uz to štite naše unutarnje organe od oštećenja izazvanih vanjskim čimbenicima, sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature te uz limfni sustav otklanjaju štetne tvari iz organizma kako bi spriječili nastajanje upale. Masne stanice odijeljene su vezivnim pregradama koje su u žena većinom postavljene okomito na površinu kože, a u muškaraca čine mrežu. Takva struktura u žena uvjetuje slabije veze između površine kože i potkožja, a samim time čvrstoća tkiva je znatno smanjena. Masne stanice imaju mogućnost skladištenja velike količine masti zbog koje bubre i ispunjavaju prostore između vezivnih pregrada i pritom blokiraju normalanprotok hranjivih tvari, a eliminaciju štetnih. S obzirom da ih vezivne pregrade djelomično blokiraju, masne stanice jedna drugu potiskuju prema površini kože i time stvaraju vidljive nepravilnosti. Područja koja su najčešće zahvaćena celulitom su bedra, bokovi i stražnjica, a nešto rijeđe trbuh i ruke.

Izvor: James Steidl

OSTALI ČIMBENICI KOJI UVJETUJU NASTANAK CELULITA

Životni stil i način prehrane do danas su se jako promijenili. Nekada je pojava celulita bila izuzetno rijetka, a danas se može povezati uz brojne čimbenike koji utječu na samu pojavu celulita ili na njegovo pogoršanje. Prehrana bogata šećerom  i ujedno siromašna bjelančevinama uvjetuje nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva, a vezanje šećera za bjelančevine uzrokuje upalu.
Nedovoljan unos tekućine te manjak kretanja ili fizičke aktivnosti usporava metabolizam, a samim time uvjetuje nakupljanje masti i toksina što vodi slaboj cirkulaciji. Tijesna odjeća i neudobna obuća kao što su elastične čarape, uske hlače i visoke potpetice uzrokuju zastoj vode i slabiju cirkulaciju.
Pušenje ima mnogo negativnih strana. Jedna od njih je unošenje određene količine ugljikovog monoksida u krvotok koji ima veliki afinitet prema molekuli hemoglobina za koju se u normalnim uvjetima veže kisik. Vezanje ugljikovog monoksida usporava metabolizam, uvjetuje lošu cirkulaciju što vodi zadržavanju vode u tijelu i nakupljanju štetnih produkata.

Izvor: Instagram/ @peanutbas

MOŽEMO LI SE ZAUVIJEK RIJEŠITI CELULITA?

Ako se prisjetimo priče o genetici, odgovor je jasan; ne možemo se sto postotno riješiti celulita, ali možemo ublažiti znakove. Ne postoji čarobni napitak ili krema koji će celulit učiniti nevidljivim. Celulitu kao i svakome problemu treba pristupiti cjelovito; postati svjestan stanja, prihvatiti ga i suočiti se s rješavanjem problema. Potreban je veliki rad na sebi i promjena dosadašnjeg životnog stila.

  • Prehrana – potrebno je reducirati sol i šećer te uvrstiti namirnice bogate bjelančevinama, vlaknima i vitaminima.
  • Vježbanje – minimalno tri puta tjedno pronaći vremena za dužu šetnju, nekakav oblik treninga ili bilo koju drugu sportsku aktivnost koja uključuje aktivnost muskuloskeletnog sustava.
  • Hidratacija – unositi što više tekućine kako bi se stanice obnovile i organizam očistio od štetnih tvari.
  • Izbjegavanje nošenja preuske odjeće i obuće – kad god je moguće uskočite u nešto udobnije
  • Prestanak pušenja!
  • Masaže – najbolja i najjeftinija terapija koju možete pokloniti sebi za opći boljitak. Anticelulitne masaže izvode se u svrhu poboljšanja i očuvanja kvalitete kože. Masažom pojačavamo prokrvljenost tkiva što nam omogućavabolju ishranu stanica i samim time poboljšava elastičnost i čvrstoću kože. Ujedno zagrijavamo masne stanice te time trošimo njihovu energiju. Također, masažom pozitivno stimuliramo središnji živčani sustav što povoljno djeluje na psihu.

Da bi rezultati bili najbolji potrebna je kombinacija svega prethodno navedenog. Koža govori mnogo o nama stoga ju njegujte kako izvana tako i iznutra!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.