Christian Coleman srušio 20 godina star rekord Mauricea Greena

Christian Coleman srušio 20 godina star rekord Mauricea Greena

Maurice Greene je do jučer držao četiri najbolja rezultata na 60 metara.

Foto: Reuters

Mladi američki trkač 21-godišnji Christian Coleman postao je novi svjetski rekorder u trčanju na 60 metara u dvorani srušivši legendarnog sunarodnjaka Mauricea Greena koji je taj rekord držao punih 20 godina.

Coleman je profesionalni trkač na 100 i 200 metara, nastupao je u američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016. gdje je u finalnoj utrci završio kao šestoplasirani bez plasmana na igre, ali upao je kao rezerva u štafetu 4×100 metara. Na samim igrama trčao je kao druga izmjena u kvalifikacijama gdje su Amerikanci bili prvi sa vremenom 37,65. U finalu je američka štafeta diskvalificirana, a Coleman nije trčao.

Na IAAF svjetskom prvenstvu 2017. u Londonu, Coleman je osvojio dvije  srebrne medalje, jednu u štafeti 4x100m zajedno sa Mike Rodgersom, Justinom Gatlinom i Jaylen Baconom  i jednu na 100m plasmanom iza pobjednika Justina Gatlina i ispred svjetskog rekordera Usaina Bolta sa vremenom od 9,94 sekunde.

Maurice Greene je svjetski dvoranski rekord od 6,39 postavio daleke 1998. godine na mitingu u Madridu, a 20 godina kasnije Coleman je za dvije stotinke popravio taj rezultat na mitingu u Clemsonu. Inače do ovog Colemanova pothvata Greene je držao četiri najbolja rezultata na svijetu.

Zanimljiv je podatak da se izračunalo i Boltovo prolazno vrijeme kada je oborio rekord na 100 metara u Berlinu 2009. godine, a on je 60 metara prošao za 6,31 sekundu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.