Čiliću, što se dogodilo?

Čiliću, što se dogodilo?

Marin Čilić/Foto: commons.wikimedia.org - FilipFeja

Odvažnost koja se prvotno s razlogom vezala uz ime Marina Čilića– prvo nakon US Opena 2014 kada je pobijedio dvojicu među prvih 10, a među kojima jedno od najvećih imena svjetskoga tenisa Rogera Federera te godinu dana kasnije 2015. kada izjavljuje “Pucam od samopouzdanja, mogu pobijediti svakoga“, danas je sasvim nestala.

Marin Čilić nedavno je otputovao u SAD, nadajući se da će barem jedan od dva nastupa na Mastersima dobro proći, ali kako je pokazao, ništa od toga. Prvo ga je s turnira u Indian Wellsu izbacio David Goffin da bi ga u 3.kolu u Miamiju svladao Gilles Simon.

Goran Ivanišević i Marin Čilić imali su jedan cilj, mjesto među 10 najboljih na svijetu. Preduvjet `redanju´ pobjeda svakako je barem jedna osvojena pobjeda, a Čiliću  kako se čini to trenutno predstavlja `mrtvu točku´. Čilića problemi prate još od prošle godine kada nije ostvario nijednu pobjedu igrajući protiv 10 najboljih. Pomak je došao tek prošlog mjeseca pobjedom protiv 10. igrača svijeta Gasquete. U karijeri mu se `nanizalo´ dosta prilika protiv `desetorice najvećih´, njih čak 78. Međutim, omjer pobjeda i poraza mu je 20-58. Osim ne tako uspješnih turnira protiv elitne desetorice, Čiliću veliki problem predstavljaju i nastupi na Masters turnirima. U Masters turnirima na kojima je sudjelovao, nikada nije ušao u polufinale, a omjer protiv najboljih sada mu se kreće 5-20 što ne bi išlo ni pod stavku zadovoljavajućeg. Ukupni omjer na Mastersima mu je 71-69, ali mu se i dalje često potkrade poraz od slabije plasiranih. Čini se da je spomenuto potkradanje poraza od slabije plasiranih, ako se pogleda godinu unazad, čest Čilićev problem: posljednje izbacivanje u Miamiju od Gillesa Simona (19. igrač svijeta), zatim od Davida Goffina (18. igrač svijeta) u četvrtfinalu Indian Wallesa, Grigora Dimitrova (29. igrač svijeta) u Parizu, Stanislasa Wawrinka (4. igrač svijeta) u Šangaju, Richarda Gasquete (13. igrač svijeta) u Cincinnatiju, Bernarda Tomića (26.igrač svijeta) u Montrealu, Guillerma Garcia-Lopez (28.igrač svijeta) u Rimu te Fernanda Verdascoea (38.igrač svijeta) u Madridu.

Ono prvotno oduševljenje koje je nastupilo kada je Čilić pobijedio Rogera Federera i zadivio javnost, sasvim lako ostaje u pamćenju, ali nakon iznesenih rezultata ta ista javnost bi se mogla pitati “Čiliću, što se dogodilo?“

Kako tražiti toliki heroizam od Marina Čilića u njegovim daljnjim nastupima? `Boljke´ koje su mu se događale do sada ne čine ga lošim tenisačem. Štoviše, ima sve predispozicije za “elitnu desetku“. Ne nedostaje mu znanja, ali ni dobre poduke uz vrhunskog trenera.

Čiliću slijede Mastersi u Monte Carlu i Madridu. Potrebno je samo malo heroizma i odvažnosti kako bi uklonio `klicu sumnje´ koja se ponegdje mogla javila. Uz trenutni plasman na ATP ljestvici i nakon osvojenih bodova s Mastersa (kojima se nadamo), pozicija među deset najboljih nikako mu ne može izmaknuti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.