College Football: Opet će Hrvati slaviti u Americi!

College Football: Opet će Hrvati slaviti u Americi!

Tri Hrvata su borbi za najveći trofej sveučilišnog sporta u SAD!

Noćas su odigrane utakmice polufinala playoffa američkog nogometa za sveučilišta. Iako se radi o natjecanju za studente ovo su događaji koje prate cijela sportska Amerika. Kada samo vidite naslovnu sliku ovog teksta sa prvog polufinala odigranog na Rose Bowl stadionu u Kaliforniji sve vam je jasno. Gotovo 100.000 gledatelja, tv produkcija sa više kamera nego na finalu UEFA Lige Prvaka, stotine kućica oko stadiona sa prodajom dresova i raznih suvenira obje momčadi,…

Jeb Blazevich/Georgia Bulldogs

Za nas su obje utakmice bile zanimljive zbog hrvatskih učesnika. U već spomenutoj prvoj utakmici Georgia je slavila protiv Oklahome 54:48 (45:45) nakon produžetaka. Za pobjedničku ekipu nastupaju i dva mladića hrvatskih korijena – Jeb Blazevich i Frank Sinkwich IV.! Posebno za Franka ulazak u finale državnog prvenstva je poseban i emotivni uspjeh.

Frank Sinkwich IV./Georgia Bulldogs

Njegov pradjed Frank Sinkwich sr. (mjesto Starjak kod Lučkog) je u svoje doba bio jedan od najboljih igrača i osvajač ‘Heisman Trophy’ za najboljeg igrača 1942. godine. Te godine je sveučilište Georgia, koje danas pohađa i njegov praunuk, Sinkwich sr. odveo do naslova državnog prvaka!

Frank Sinkwich sr./Georgia Bulldogs

U finalu će igrati protiv Alabame koja je u ne toliko dramatičnoj utakmica svladala Clemson 24:6. Trener Alabame, jedne od najuspješnijih momčadi u povijesti, je Nick Šaban amerikanac hrvatskih korijena, ujedno i sam jedan od najboljih trenera. Nickov rođak Lou Šaban je početkom prošlog stoljeća također bio jedan od najboljih trenera tog razdoblja. Ovome možemo dodati kako je trenutni trener New England Patriotsa (NFL) i jedan od najuspješnijih u povijest ovog sporta Bill Belichick jedan od najboljih prijatelja Nicka, pa ne čudi da dok jedan osvaja naslove među profesionalcima, drugo to radi na sveučilištima!

Finale ovogodišnjeg sveučilišnog natjecanja je za tjedan dana u noći sa ponedjeljka na utorak u Atlanti.

NCAA finals, Atlanta

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.