Da je izgubio...

Cro Cop: “Bio bih ‘popišan’ u vlastitim očima, riskirao sam sportsku tragediju!”

Cro Cop: “Bio bih ‘popišan’ u vlastitim očima, riskirao sam sportsku tragediju!”

Mirko Filipović objasnio je zašto mu nije žao svog protivnika, što se bi se dogodilo da je poražen, ali i kako je ušao u revanš protiv Gabriela Gonzage...

Mirko Filipović i Gabriel Gonzaga/Foto: UFC

Mirko Filipović u velikom se intervjuu za FightSite još jednom osvrnuo na borbu s Gabrielom Gonzagom i fantastičnu pobjedu koju je izborio na UFC Fight Nightu u Krakowu.

“Jako sam sretan i zadovoljan, jer moram priznati kako me upravo poraz od Gonzage prije osam godina najviše ‘pekao’ u cijeloj karijeri. Jednostavno sam mu morao vratiti”, istaknuo je. “Odradio sam krvničke pripreme u kojima su mi mnogi dosta pomogli – Stipe Miočić, Igor Pokrajac, Saša Milinković i svi moji ostali dečki. Bio sam okružen sjajnom ekipom i pripremao sam se s guštom, svaki dan odlazeći na trening strašno motiviran i pun entuzijazma. Bio sam u potpunosti spreman za svih pet rundi, da je do njih došlo, a vidjelo se i kako smo pogodili s taktikom. Mislim da je Gonzaga lošije prošao sada, nega ja u onom meču u Manchsteru.”

Mirko je tijekom priprema trenirao i s četvrtim teškašem svijeta, Amerikancem hrvatskih korijena Stipom Miočićem. Poslije pobjede nad Gonzagom ušao je i na listu Top 15… “Bez neke lažne skromnosti, uopće se ne zamaram rekingkom i sličnim stvarima. Nastojim uživati borbu po borbu, pobjedu po pobjedu, pa što Bog da. Dok me zdravlje služi, borit ću se. Prvo valja zaliječiti ozljedu koju sam imao i prije borbe.”

Otkrio je naš borac, dakle, kako je i prije ogleda bio ‘načet’. “Nisam to htio spominjati ranije, ali zaradio sam neugodnu ozljedu ramena tijekom sparinga s Miočićem, rupturu mišića lijevog deltoida. Išao sam na razne terapije, no bilo me strah da ne pukne do kraja. Sva sreća – izdržalo je. Sad slijedi konačna sanacija i rekuperacija, treba napuniti baterije preko ljeta i usput napraviti dobru bazu. Veselim se odmoru s djecom, valjda ću prvi put s obitelji provesti cijeli šesti i sedmi mjesc, uživati u moru… Međutim, neće biti previše odmora – s Drvišem ću trčati svako jutro, a u planu je i rad na tehnici i snazi. Vjerojatno se spremam za novi meč u listopadu.”

Još se jednom prisjetio koliko je toga bilo u igri u Poljskoj. “U toj borbi nije bila samo riječ o pobjedi ili porazu. Čitava je moja borilačka karijera bila na kocki; imao sam lijep niz rezultata, pobijedio najboljeg olimpijca nokautom, uzeo IGF pojas… Mogao sam se elegantno povući, ali ipak sam odlučio riskirati sportsku tragediju i novi poraz od Gonzage. Razno-razni bijednici naslađivali bi se nad time, a i ja bih se loše osjećao. Zato nisam želio ništa prepustiti slučaju”, kazao je.

Joe Rogan proglasio je Mirkovu tehniku, odnosno oružje kojim je slomio Gonzagu ‘laktovima iz pakla’. “Udarce laktom teško je trenirati jer se u sparingu ne koriste zbog mogućih ozljeda. No, kad sam vidio priliku, znao sam da je moram iskoristiti. Lijevak sam i moj je lakat jako neugodan – kad sjedne doslovno je – doviđenja. Opasno je to oružje, sudaraju se dvije kosti i postoji velika opasnost od pucanja. Gonzaga je na koncu bio jako isječen od svih tih udaraca i to je presudilo”, pojašnjava.

Do sada mu je ‘zaštitni znak’ bio high-kick, no možda bismo sada mogli u jednadžbu uvesti i primjerice ‘Mirkov lakat’. “Naravno da ću koristiti to oružje, ako se i kad ukaže šansa. Ne mora biti za nokaut, ali dovoljno je da se protivnika rasječe, nakon čega se meč može prekinuti zbog krvarenja. Sjetite se da sam i Perosha pobijedio upravo na takav način.”

“Ne znam je li mi ovo bio najbolji nastup, ali bio je svakako najdraži. Kad sve zbrojim, vjerojatno je i bio najbolji u UFC-u. Napravio sam sve zbog sebe i svoje karijere i mnogo riskirao”, još je jednom istaknuo. “Da sam kojim slučajem izgubio, ostao bih ‘popišan’ u vlastitim očima i sam bih sebe pitao: Magarac jedan, što ti je to trebalo? Čim sam motiviran, nemam nikakvih problema s voljom i pripremama. Baš zato i želim da sve borbe u UFC-u budu upravo ovakve. Vratio sam se zbog nekih dugova iz prošlosti i jednostavno morao pobijediti.”

Mirko je, zanimljivo, baš prije meča s Gonzagom komentirao kako bi laktove trebalo – zabraniti. “Rekao sam to jer je pitanje sigurnosti, no Gabriela mi nije nimalo žao – nije ni on žalio mene nakon onog prvog meča. Bahatio se na žici i radio grimase. Možda je to i bilo u euforiji, ali siguran sam da bi isto napravio i drugi put. Radi se o profesionalcu koji je znao u što se upušta.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.