CRO jedra u borbi za dva odličja

CRO jedra u borbi za dva odličja

Hrvatski jedriličari su u borbi za medalje na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru...

Aquece Rio – International Sailing Regatta 2015 is the second sailing test event in preparation for the Rio 2016 Olympic Sailing Competition. Held out of Marina da Gloria from 15-22 August, the Olympic test event welcomes more than 330 sailors from 52 nations in Rio de Janeiro, Brazil. Credit Jesus Renedo/Sailing Energy

Šesti dan predolimpijske regate u Rio de Janeiru prošao je odlično za hrvatske jedriličare! Vjetar je napokon zapuhao malo bolje, no od najave više čvorova ipak ništa, iako smo danas imali najjači vjetar cijelog tjedna, oko deset u prosjeku na svim poljima. Dvojci u klasi 470 su odradili tri plova, isto tako finaši, laseraši su uspjeli samo dva, jer je vjetar na njihovom polju ipak bio malo problematičniji u prvom dijelu dana. Kiše, unatoč prognozi, osim sinoćnjeg pljuska nije bilo, kako smo imali prigodu čuti od domaćina u Riu nije kišilo mjesec dana. Iako je zima dosta je sparno, temperature su oko 26 stupnjeva uz vrlo visok postotak vlažnosti zraka. Unatoč svim problemima koji muče organizatore i svemu onome, kako se čuje po kuloarima i neslužbeno, što zapinje, regata se približava svom kraju. Danas su podijeljene prve medalje. Među daskašima prva mjesta su zauzeli Kinez Aichen Wang i Francuskinja Charline Picon.

Finala koja nas zanimaju kreću sutra. Tina Mihelić natjecanje je završila danas, nije se plasirala u plov za odličja, zauzela je 16. mjesto. Danas se na moru nije dobro osjećala, mučila ju je upala grla, tako da bolje nije išlo. No, Tonči Stipanović je izvrsno odradio dva plova uoči sutrašnjeg finala i s petim i šestim ulazom kao drugi se plasirao u plov za odličja!

“Talijan Marrai na prvom mjestu ima nešto veću prednost, a za drugo i treće mjesto borit će se nas više, tako da će biti zanimljivo. Jedrimo ispred plaže Flamengo, jedrio sam tu kad sam bio ovdje u siječnju, ali ne toliko blizu obale tako da će i to biti super test”, kazao ja zadovoljni Stipanović.

Na trećem mjestu je Australac Tom Burton, četvrti je Francuz Jean Baptiste Bernaz, dijele ih samo tri boda. Inače, na plaži Flamengo prema prvobitnom planu trebalo za olimpijsku regatu biti postavljeno gledalište za deset tisuća ljudi. Pa je onda promjenom budžeta smanjeno na kapacitet od dvije tisuće. Najnovije informacije kažu da ga neće ni biti…Nema novca.

Tri plova za dvojce maksimalno staloženo odradili su Šime Fantela i Igor Marenić, i dalje su prvi! Australci Matthew Belcher i Will Wyan primakli su im se na samo jedan bod.

“Još su dva plova pred nama do finala, može biti još svega, ali ako nastavimo ovako lijepo jedriti mislim da će biti dobro. Australci više nisu toliko nepobjedivi koliko su bili prije, ali mi na njih niti ne gledamo, nego jedrimo svoje. Nemamo nijedan slab ulaz i s tim smo jako zadovoljni”, – rekao je Marenić.

Najlošije mjesto koje su u osam jedrenja imali Fantela i Marenić bilo je deveto, što je zaista impresivan niz, no posao, naravno, kako kažu, treba sad koncentrirano odraditi do kraja. A neće biti lako. Nimalo.

Napokon je i Ivan Kljaković Gašpić došao na svoje, išlo je bolje danas, naročito u trećem plovu dana za Finn u kojem je pobijedio! U predzadnjem plovu također je odlično stajao, međutim dobio je penal radi nedozvoljenog poriva i morao se povući iz tog jedrenja.

Ni sam ne znam zašto sam dobio penal, ali što je tu je. Je malo bolje s brzinom, ali..U zadnjem plovu su se ostali mislim umorili”, nasmijao se Ivan
.
Kljaković Gašpić je dva dana do kraja 12., slijede mu dva plova u kojima će se pokušati izboriti za subotnje finale. Vodi i dalje Nizozemac Pieter Jan Postma.

Tekst: Zrinka Grancarić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.