CSKA propada, Tonći Kukoč odlazi iz Bugarske

CSKA propada, Tonći Kukoč odlazi iz Bugarske

Zbog financijskih problema Tonči Kukoč napušta CSKA Sofija...

Tonći Kukoč

CSKA Sofija najtrofejniji je klub u povijesti bugarskog nogometa. Osnovan je 1948. godine. Osvojio je 31 naslov prvaka Bugarske, 19 Kupova i četiri Superkupa. Dva puta je bio polufinalist Kupa prvaka. Klub je u velikim financijskim problemima i Savez će ga zbog dugova vjerojatno izbaciti u treću ligu. Također će morati biti registriran pod drugim imenom. Isto vjerojatno očekuje i Lokomotivu iz Sofije. No, postoji mogućnost fuzije CSK i Litexa. U tom slučaju bi novi klub ostao prvoligaš, ali također bi morao biti ponovno registriran.

Tonči Kukoč je potvrdio da odlazi iz kluba, a spominje se mogućnost njegova odlaska u Stuttgart. Za Index.hr je objasnio: “Klub je propao jer su ga dugi niz godina vodili klaunovi, a zna se gdje oni pripadaju. Na kraju polusezone smo uvjerljivo bili vodeća momčad lige, no onda su višegodišnje gluposti uprave stigle na naplatu. Počeo je nestajati novac i plaće se nisu isplaćivale. Krenuli su odlasci igrača i sve je propalo. Bio sam uvjeren da je nemoguće da CSKA propadne jer je važan za Bugarsku kao i Hajduk za Hrvatsku. To je klub sa slavnom povijesti i ogromnim brojem navijača. Pogriješio sam, ali tako je možda i bolje.”

Nastavio je: “Bugari su cijelome Balkanu pokazali funkcioniranje pravne države. Crvena Zvezda je dužna 50 milijuna eura i nema nikakvih posljedica jer nitko ne smije ništa poduzeti. Za Bugare nijedan klub nije sveta krava i slažem se s time. Treba odgovarati za svoje gluposti. Jasno da su navijači ljuti jer vole klub. Usporedba s Hrvatskom je smiješna. Najmanje pet ili šest naših klubova bi u pravnoj državi otišlo na dugi zimski san.”

Objasnio je budućnost kluba: “Mislim da će najbogatiji Bugar kupiti Litex i promijeniti ime u CSKA 23. Ima dopuštenje Uefe i Bugarskog nogometnog saveza, no navodno najmanje tri godine novi klub neće moći igrati u Europi. Javnost je podijeljena. Neki misle da ako ovo prođe svi drugi klubovi mogu tako izbjeći plaćanje dugova igračima i državi. No, ja volim ovaj klub i ne zanima me što drugi misle. CSKA nije običan klub i bio bi ga zločin izbaciti iz prve lige. Neka promijeni ime, ali ne smije propasti. Odgovorne osobe moraju odgovarati. Ovo je klub s više od dva milijuna navijača i nastali bi neredi ako se ugasi.”

Kukoč definitivno odlazi: “Ja sam odlučio otići i prije ovih problema. Imam 24 godine i mislim da sam prerastao Bugarsku. Želim igrati u velikom klubu u Ligama petice. Nemam komentara o Stuttgartu. Moji menadžeri su Predrag Rački i Jerko Radić. Bez njih ne mogu govoriti od detaljima. No, riječ je o velikom klubu i mislim da će uskoro sve biti riješeno.”

Govorio je o Hajduku: “To je moj klub i obožavam ga, ali prema sadašnjem stanju ne postoje izgledi za povratak. Nisam ja veći od Hajduka, ali ne želim da me se vrijeđa u Splitu, a posebno ne želim biti u istom klubu s Goranom Vučevićem. On je neznalica. Ne treba trošiti riječi na osobu koja otjera kapetana Hajduka Maloču samo da se ulizuje tribinama. Pa govorimo o igraču s više od 300 nastupa za Hajduk. On je neznalica i najkasnije do listopada će biti otjeran iz kluba.”

Spomenuo je regionalnu ligu: “Bugari podržavaju prijedlog jer znaju da bi se cijela regija time spasila. Bilo bi glupo da takva ideja ne uspije zbog nacionalizma. Ponavljam, to bi bio spas. Pogledajte primjere u košarci, vaterpolu i rukometu. Pa ako Zvezda ili Partizan dođu na Poljud ili Maksimir bilo bi 40 tisuća ljudi na utakmici. Liga bi bila kvalitetnija i klubovi bi imali veće prihode. Na početku bi možda bilo problema, no zbog većih prihoda klubovi bi mogli dovesti bolje igrače i bila bi veća konkurencija. Čemu liga u kojoj se prije početka zna prvak?”.

Iduća tema bio je kukasti križ na Poljudu: “To je tragično. Zna se značenje tog simbola i do koliko je smrti doveo režim kojeg predstavlja. Ali mislim da to građani Splita ne podržavaju. Veći je problem što je HNS dugo godina ignorirao i prešutno podržavao fažizam. No, sad je Uefa počela s kaznama i odjednom su zaprepašteni i čude se. Pa to su bajke. Nemam ništa protiv Šimunića, borio se za Hrvatsku i mislim da vodstvo HNS-a snosi veću krivnju od njega. Takvih gluposti u Bugarskoj nema. Nisam vidio ni jednu svastiku, niti čuo ustaški ili rasistički uzvik. Mediji bi trebali prestati pisati o izbacivanju naše reprezentacije jer se to neće dogoditi. Hrvatsku možemo uništiti samo mi sami, a to godinama i radimo. Dok se to ne promijeni nema napretka.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.