Čupić: “Ovakvoj se ekipi ne smiju događati ‘tupavi’ golovi”

Čupić: “Ovakvoj se ekipi ne smiju događati ‘tupavi’ golovi”

Svjesni nedostataka i manjkavosti bili su hrvatski rukometaši poslije poraza od Norveške.

Ivan Čupić/Getty Images

Bezidejna i mlaka Hrvatska doživjela je u Norveškoj poraz koji joj neće ‘srezati krila’, ali je pokazao kako slabosti iskazane u Kataru nisu netragom nestale.

Blijeda Hrvatska zasluženo poražena u Norveškoj

Jasno je kako Željko Babić ne posjeduje čarobni štapić kojim bi ekspresno riješio sve probleme i nedostatke, ali je isto tako evidentno kako ovakva Hrvatska ne može dostojno parirati čak ni prosječnim europskim sastavima, premda su Norvežani prezentirali odličnu igru – modernu, brzu, efikasnu i na kraju krajeva – inteligentnu.

“Imali smo dubinu u igri, no nedostajao je kontakt. Jasno je kao dan da svaka takva duboka obrana bez kontakta na drugoj strani otvara dosta prostora i sigurno nije donijela efekt jer nije bilo kontri i prekida. Dozvolili smo brzi protok lopte i brzo kretanje norveških igrača, što je njezina najveća prednost”, realan je bio hrvatski izbornik.

Prvo je poluvrijeme brzo zaboravljeno – mnogo pogrešaka, potpuna bezidejnost u napadačkom segmentu, jednom riječju – nemoć. Drugih pola sata bili su kauboji aktivniji i agilniji, no odzvanja podatak kako niti u jednom trenu nisu uspjeli doći do vodstva. Nekoliko su puta imali egal, no kad je trebalo prelomiti utakmicu, kao da je na terenu bio neki apsolutni rukometni anonimus.

“Promijenili smo obranu u drugom dijelu i počeli igrati bolje, no potom smo promašili nekoliko otvorenih šuteva. Vjerujem da je ključno bilo to što smo dobili dva gola s igračem više, što se nikako nije smjelo dogoditi. Kako bilo, Norveška je odigrala odličnu utakmicu, a Hrvatska može i mora puno bolje”, kazao je. “Analizirat ćemo utakmicu, pogledati nedostatke u obrani i vidjeti što možemo za tri dana popraviti u napadačkoj igri. Svakako moramo biti čvršći, osobito u formaciji 6-0.”

Jedan od boljih hrvatskih pojedinaca bio je Mirko Alilović. Vukao je Mirko kad nikome nije išlo, ponudio nekoliko prigoda za preokret, no jednostavno nije mogao još i parati mreže. “Poraza nas je koštalo prvo poluvrijeme. Promašili smo hrpu zicera i zaista nismo imali sreće. Sve se odbijalo u ruke suparniku”, požalio se.

“Prvi smo put igrali u ovom sastavu i na početku je sve to izgledalo jako čudno i mekano. BIlo je nesporazuma, nikada nismo igrali ovakvu obranu, no u drugom smo dijelu pokazali da možemo i znamo. Imali smo ih u šaci, no na našu nesreću, a njihovu sreću, nismo zabili što smo trebali. Njima je sve išlo na ruku, svaki je odbijanac završio u njihovu posjedu i na koncu su nas pobijedili.”

Priliku za revanš imat će kauboji već za tri dana u Varaždinu. “Igramo uzvrat, kvalitetna smo ekipa i vjerujem da ćemo u Varaždinu izgledati puno bolje. Ovaj gol razlike ne bi trebao predstavljati problem, siguran sam da ćemo ga ‘prestići’ i sigurno pobijediti. Nadam se da će nas dočekati puna dvorana – imamo navijače koji navijaju mnogo bolje od norveških i uz dobru je atmosferu ovaj rezultat nadoknadiv”, zaključio je Alilović.

Ivan Čupić dobro je počeo utakmicu, bio je jedan od naših boljih igrača u prvom poluvremenu, no čini se kako ga je ‘ubio’ promašeni sedmerac, odnosno neuspješni pokušaj loba Christensena. Nestao je tada Ivan s terena, do konca poluvremena gotovo ga uopće nije bilo, a ni u nastavku nije bio u izdanjima u kakvima ga pamtimo.

“Na početku se nismo snašli, pogotovo u obrani i nismo odradili ono što smo trenirali zadnjih nekoliko dana. Trebali smo biti čvršći u duelima, raditi puno prekida”, otkrio je. “Iz tog smo razloga već u prvom poluvremenu primili 17 golova, a moramo priznati i kako su nas na koncu kaznili za nekoliko lošijih dodavanja i izgubljenih lopti.”

“U drugom je dijelu sve to skupa izgledalo čvršće, Alilović je dobro pratio, a Norvežani su na kraju krajeva imali i dosta sreće. Dobili smo nekoliko pomalo tupavih golova s igračem više, što se ekipi poput naše ne smije događati. Nisu nam dozvolili da prelomimo, povedemo barem jedan razlike i privedemo utakmicu kraju. No, cilj ostaje isti – želimo prvo mjesto u skupini, dobiti preostale dvije utakmice i osigurati nešto lakši ždrijeb na Europskom prvenstvu”, zaključio je Čupić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.